25 augustus 2020

Tijd om onze weeskinderen te omarmen!

Een van onze meest belangrijke projecten als organisatie zijn de Wees Projecten. Momenteel ondersteunen wij financieel elke maand 2990 weeskinderen. Bovendien delen we tijdens de Ramadan en Qurban programma’s schoolspullen en feestkleren aan deze weeskinderen. Dit jaar hebben we tijdens de Qurbanfeest in 7 landen aan 780 weeskinderen feestkleren uitgedeeld en hun verdriet verzacht, zodat ook zij zoals alle andere kinderen kunnen genieten van deze bijzondere momenten.

Heeft Hij jou niet als wees gevonden en jou in bescherming genomen? (Ad-Dhuha 6)

Onderdruk daarom de wees niet. (Ad-Dhuha 9)

Zoals in de bovenstaande Koranverzen beschreven staat, wordt de ummah voortdurend gewaarschuwd en geadviseerd, inmiddels ook in andere verzen en overleveringen van de profeet, om weeskinderen te omarmen en hun te beschermen.

Wat is het belang van weeskinderen? En wat zijn tegenwoordig de voornaamste problemen van weeskinderen rondom de wereld?

In de Islamitische Encyclopedie wordt het woord ‘wees’ als volgt omschreven:

Omschreven als ‘eenzaam zijn, alleen blijven’ In het lexicon en afgeleid uit de stam ‘yutm’ wordt het woord ‘wees’ gebruikt om enkelvoud van meerdere voorwerpen te weergeven. Het woord ‘durr yetim’ geeft bijvoorbeeld een bijzondere parelsoort aan, waarvan de parels enkelvoudig voorkomen in de parelmoer. Verder wordt een couplet zonder een begin en eind stuk ‘beyti yetim’ genoemd. Voortgekomen uit deze betekenis wordt een kind waarvan de vader overleden is, gedefinieerd als wees.

We beschikken over de kennis dat er wereldwijd 180 miljoen weeskinderen zijn. Deze weeskinderen leven voornamelijk in landen waar oorlogen, natuurlijke catastrofen en armoede voorkomen. Logischerwijs hebben deze kinderen behoefte in onderdak, kleding en voeding. Bovendien moeten deze kinderen beschermd worden. Helaas zijn zij het voornaamste doelwit van mensenhandelaren en orgaanhandelaren.

Weeskinderen zijn een onderdeel en de realiteit van het leven. Echter het verlaten van deze kinderen aan hun eigen lot, kan niet de realiteit van onze wereld zijn. Het omarmen van deze weeskinderen is de taak van de gehele mensheid. Volgens de ulama is het omarmen en beschermen van deze kinderen een fard al kifaya. Dat wil zeggen dat, als er op de wereld een weeskind als een slachtoffer leeft, de gehele ummah hiervoor verantwoordelijk wordt gehouden. Het is een feit dat er momenteel wereldwijd miljoenen weeskinderen slachtoffer zijn van meerdere problemen.

Daarom is het nu het juiste moment om een weeskind te omarmen!

Delen