13 mei 2024

In het aardbevingsgebied Afşin zijn 2 basisscholen en jeugdcentra geopend

IHHNL heeft voor de slachtoffers, tijdens de grote aardbevingen die op 6 februari 2023 begonnen in Kahramanmaraş en omgeving, zeer belangrijke projecten uitgevoerd die van vitaal belang zijn in het kader van noodhulpmaatregelen. Naast deze noodhulpprojecten heeft IHHNL ook permanente en zeer belangrijke onderwijsprojecten gerealiseerd. In dit kader zijn op 20 april 2024 in totaal 2 basisscholen en jeugdcentra gebouwd onder toezicht van de Turkse Stichting Diyanet (rectoraat voor religieuze zaken), in de wijk Afşin van Kahramanmaraş. Deze projecten zijn geopend in aanwezigheid van de voorzitter van IHHNL Ayhan Arslantaş. De totale kosten van deze significante projecten bedragen €130.091. De Europese hulpstichting ‘Europe Aid Foundation’ heeft met €25.000,- bijgedragen aan deze projecten.

Het basisschoolproject in het stadscentrum omvat 2 klaslokalen, 1 speelruimte, een keuken, een multifunctionele zaal en toiletten, en beslaat een oppervlakte van 200 vierkante meter. Het basisschoolproject in de wijk Arıtaş van de stad omvat 2 klaslokalen, 1 speelruimte, een keuken en 1 directiekamer, en beslaat een oppervlakte van 120 vierkante meter.

Daarnaast beschikken de jeugdcentra binnen de scholen over 3 multifunctionele ruimtes en een ruime ontmoetingsruimte.

Deze veelzijdige basisschoolprojecten zullen educatieve diensten verlenen aan totaal 80 kinderen tussen 4-6 jaar oud. Op deze basisscholen zullen in totaal 9 docenten en 5 ondersteunend personeelsleden werken. Daarnaast zullen de jeugdcentra aan twee categorieën, namelijk jongeren van 10 jaar en ouder en jongeren van 18 jaar en ouder, educatie in de ruimste zin maar ook sociale activiteiten verlenen.

Met deze prachtige projecten zullen er zeer belangrijke onderwijsdiensten worden verleend aan de slachtoffers van de aardbevingen in Afşin. Met name basisscholen zijn van groot belang voor het ontwikkelen van de fundamentele vaardigheden van kinderen op jonge leeftijd. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van basisscholen:

  • Een basisschool vormt de eerste stap voor kinderen om te socialiseren. Kinderen leren er delen, op hun beurt wachten, samenwerken en conflicten oplossen door interactie met hun leeftijdsgenoten.
  • Ze ontwikkelen hun taalvaardigheid door zich in een rijke taalomgeving te bevinden en voortdurend in interactie te zijn met volwassenen en andere kinderen. Hun woordenschat wordt uitgebreid door middel van liedjes, verhalen en spelletjes.
  • Een basisschool is bij uitstek ook de beste plek om fundamentele concepten zoals getallen, letters, vormen en kleuren te introduceren. Kinderen leren deze vaardigheden door middel van spelletjes en gestructureerde activiteiten.
  • Kinderen ontwikkelen expressieve en emotionele vaardigheden. Leerkrachten helpen kinderen omgaan met emotionele uitdagingen en ondersteunen de ontwikkeling van emotionele intelligentie.
  • Een basisschool geeft kinderen de kans om zelfstandig taken uit te voeren, wat bijdraagt aan hun zelfvertrouwen en gevoel van onafhankelijkheid.
  • Kinderen nemen deel aan activiteiten die hun mentale en fysieke vaardigheden ontwikkelen, zoals tekenen, knippen, klimmen en rennen.
  • Basisscholen bieden een omgeving waar kinderen hun talenten kunnen laten zien door hun verbeeldingskracht te gebruiken en met verschillende materialen te werken.
  • Kinderen leren discipline door dagelijkse taken en regels, wat hen helpt bij hun verdere onderwijs.

Een basisschool dient als een stevig fundament voor de intellectuele, sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen en bereidt hen voor op hun toekomstige onderwijs. Daarom is de vroege interventie en educatie die basisscholen bieden van groot belang, voor de lange termijn succes van kinderen, zowel op academisch als persoonlijk gebied.

Delen