21 december 2023

In Nepal zijn mini winkeltjes projecten geïmplementeerd

In Nepal zijn mini winkeltjes projecten geïmplementeerd

IHHNL realiseert in ontwikkelingslanden diverse projecten om armoede te bestrijden. Daartoe heeft IHHNL in het zuidoosten van Nepal, een van de arme landen in Azië, in de steden Jhapa en Siraha aan 10 behoeftige families de sleutels van een mini winkeltje overhandigd. Deze kleine houten winkeltjes hebben een afmeting van 66 cm bij 66 cm en zijn 100 cm hoog. Deze kleine winkeltjes worden geïnstalleerd in drukbezochte gebieden. Iedere familie die deze winkel overhandigd heeft gekregen zal populaire producten van het seizoen verkopen en daarmee hun inkomen verdienen.

Nepal staat op plaats 148 in de Lijst van economische ontwikkelingsindex en valt zodoende in de categorie ontwikkelingslanden. Het gemiddelde maandelijkse inkomen van een arbeider in Nepal is 21.000 Nepal roepie (€ 150). Het inkomen van de mini winkels bedraagt maandelijks gemiddeld 18.000 Nepal roepie (€ 128). De totale kosten van dit project bedragen €500 per winkeltje. Dit project is duurzaam met de gedachte dat dit project binnen 4 maanden de onkosten kan aflossen; en strategisch wegens de winstgevende aard van het project.

In samenwerking met onze lokale partner in Nepal worden de meest behoeftige families gekozen, om het project zo toereikend mogelijk te maken; met het oog op de sociaaleconomische aspecten in het land. Daarvoor worden aan de volgende families voorkeur gegeven:

  • Weduwen die geen inkomen hebben
  • Beperkte mensen die geen inkomen hebben
  • Families waarvan de kinderen wegens armoede niet kunnen studeren

Van bovenstaande groepen worden capabele individuen geselecteerd die de coördinatie van deze winkels maximaal kunnen uitvoeren. De families die deze hulp ontvangen worden om de zoveel tijd door onze lokale partner in Nepal gecontroleerd en hun inkomsten worden in het kader van het project bijgehouden. De families worden hierbij ondersteund, waar nodig aangesproken, en onderwezen in praktische informatie. Als ze ondanks deze inspanningen niet gedisciplineerd werken en niet profiteren van dit project, dan wordt het winkeltje toegewezen aan een andere familie die het ook goed kan gebruiken.

Het doel van de mini winkeltjes:

  • Arme families zelfredzaam maken en hen verlossen van afhankelijkheid van een ander;
  • Weduwen adapteren aan het sociale leven en hen ondersteunen om productief te zijn;
  • Beperkte mensen adapteren aan het sociale leven en hen ondersteunen om productief te zijn;
  • Met de inkomsten die gegenereerd zullen worden, deels bijdragen aan de nationale handel.

Om het project te controleren en de efficiëntie daarvan te toetsen is bestuurslid van IHH NL Yasin Küçük naar Nepal afgereisd en heeft de benodigde controles uitgevoerd. Hierbij werden de winkels overhandigd aan de behoeftige families. Volgens zijn observaties is dit een belangrijk project en zal op de lange toekomst veel voordelen met zich meebrengen. In het licht van deze informatie zal IHHNL de werkzaamheden voor deze projecten voortzetten.

Delen