27 oktober 2022

Henna Plantproject in Jemen

Het gebruik van henna is een eeuwenoude islamitische traditie. Dit product wordt in verschillende wereldgebieden zoals het Midden-Oosten, India en Afrika gebruikt en is een essentieel onderdeel van de oosterse bruiloft cultuur. Dat maakt henna ook een belangrijk handelsproduct. Van oorsprong is de hennaplant te vinden in India. Daarnaast wordt de plant ook verbouwd in het Arabische schiereiland en landen met een mediterraan klimaat.

Henna wordt doorgaans geëxporteerd als handelsproduct en ingezet voor cosmetische doeleinden, zoals haarverf. Wederom wordt dit product in veel landen verkocht. Waar het product voorheen alleen in India, het Midden-Oosten en Afrika bekend was, is het nu ook in Europa, de VS, Canada en Australië als een populair product in de winkelschappen te vinden.

Jemen is een land die ten zuiden van de Arabische schiereilanden ligt. De unieke geografische ligging en uitermate geschikte klimaat van Jemen maakt de verbouwing van henna mogelijk. Het product wordt niet alleen geëxporteerd, maar ook door de lokale bevolking gebruikt. Het land is dan ook een van de grootste henna consumenten. Deze consumptiecultuur bevordert de verbouw en handel van de hennaplant. Zodoende wordt de  lokale economie gestimuleerd.

Echter heerst er sinds 2015 onrust in Jemen als gevolg van een burgeroorlog. Het merendeel van de bevolking heeft zijn baan kwijtgeraakt. Landbouwprojecten bieden op korte termijn hoop voor dit land, waar meer dan de helft van de bevolking te verduren heeft van honger en armoede. Door genoemde redenen zal IHH NL in Jemen het Henna Plantproject starten.

Het planten van henna stekken is een duurzaam project. Men kan nog in hetzelfde verbouwingsjaar en de komende tien jaar erna van de hennaplant profiteren. Op een landoppervlak van één are worden 10 duizend henna stekken geplant. Dit aantal levert een winst van € 1500,- op. Met een gemiddeld nationaal inkomen van € 2,- per dag, is dit project een belangrijk initiatief om armoede tegen te gaan.

De kosten van een henna stek bedragen € 0,50. Daarin zijn de kosten van planten en wateren opgenomen. Het ondersteunen en verspreiden van dit project in Jemen is belangrijk. In het bijzonder voor families die het onderhoud van dit proces zelf niet kunnen bekostigen.

Delen