16 oktober 2023

Broodhulp project

In regio’s waar oorlog heerst zijn de leefomstandigheden moeilijk en plannen die voor de toekomst gemaakt worden zijn net als de ruïnes van de regio vatbaar voor verplettering. Oorlogen tasten niet alleen gebouwen, industriële structuren en levensbronnen, maar ook de dromen en ambities van mensen aan. Oorlogen verwoesten niet alleen hele stadsstructuren, maar laten ook fysieke en mentale sporen achter bij de bewoners van deze steden. Zodoende dienen oorlogsgebieden altijd voorrang binnen de hulpregio’s te krijgen.

De overduidelijke diepe sporen van langdurende oorlogen zijn trauma’s. De wederopbouw van regio’s en de bevolking zelf nemen veel tijd in beslag. Hierdoor is het belangrijk om te benadrukken dat de mensheid zijn energie dient te investeren in het voorkomen van deze conflicten en oorlogen. De huidige technologie die het gebruik en productie van hightech wapens mogelijk maakt, is in staat om binnen korte tijd gigantische schade te verrichten aan grote steden en hele bevolkingspopulaties. Leefgebieden worden op deze manier binnen korte tijd vernietigd, terwijl de wederopbouw onwijs veel energie vergt.

Afghanistan is een van de landen waar dit probleem zich voortzet. De bevolking van dit land, waar eeuwenlang verschillende minderheden en civilisaties bijeen zijn gekomen en miljoenen mensen hun magen hebben kunnen vullen, is momenteel behoeftig voor een stuk brood wegens de voortdurende oorlogen van de afgelopen 40 jaar. De hebzucht van soevereine autoriteiten heeft ervoor gezorgd dat de bevolking is overgelaten aan armoede en honger.

IHHNL realiseert al jaren diverse hulpprojecten in Afghanistan. Bovendien gaan verschillende vrijwilligers naar dit land om verschillende hulpprojecten te ontwikkelen en te realiseren. De observaties van hen en de lokale organisaties benadrukken de ernst van de huidige situatie. Er heerst een humanitaire crisis van grote aard. Om te overleven zijn mensen gedwongen om hun hebben en houden te verkopen, waaronder hun oogappels, hun kinderen.

In een land waar de situatie zodanig ernstig is en waar mensen behoeftig zijn voor een stuk brood, is het brood distributieproject van urgente noodzaak. In recente tijd heeft IHHNL het brood distributie project in Afghanistan dan ook vaker gerealiseerd.

Door een samenwerking aan te gaan met een lokale bakkerij in Afghanistan wordt dagelijks gratis brood gedistribueerd. De lokale partnerorganisatie in Afghanistan heeft onderzoek gedaan naar de meest behoeftige families. Deze families hebben vervolgens een dagkaart ontvangen die ze bij de bakkerij kunnen inleveren om in hun dagelijkse behoefte aan brood te voorzien. Bovendien zal het team ook in het weekend brood distribueren, voor de behoeftige mensen in verdere dorpen. Zodoende kunnen mensen die geen inkomen en toegang tot basismiddelen hebben, met een stuk brood in leven blijven.

Ook in Jemen is de situatie ernstig. Sinds 2015 wordt er continue oorlog gedreven. Als gevolg van het conflict zijn 22 miljoen Jemenieten (75% van de bevolking) afhankelijk van humanitaire hulp. Van dit aantal heeft 12 miljoen behoefte aan noodhulp en -interventie. Daarnaast zijn 2.9 miljoen kinderen ondervoed en verkeren van dit aantal 500.000 in kritieke situatie. Bovendien hebben 17 miljoen mensen geen betrouwbare voedselbron. Ook ondervinden 8.4 miljoen Jemenieten serieuze problemen bij het verkrijgen van voedsel.

Naast genoemde situatie heerst er in Jemen ook het probleem van energiebronnen. Door het conflict is er continu sprake van elektriciteitsstoringen. Het werk van onze lokale bakkerij die afhankelijk is van elektriciteit wordt hierdoor verstoord, wat betekent dat er minder of geen brood geproduceerd kan worden. Om dit probleem te verhelpen en om te voorkomen dat men geen brood kan krijgen, hebben we besloten de bakkerij te voorzien van een generator die op stookolie werkt.

Het brood distributieproject in Jemen en Afghanistan is van urgente noodzaak. Zodoende is het onverstoord voortzetten van dit project dan ook broodnodig.

Nr Land Budget Aantal
1 Jemen  €      108.000,00 720.000,00
2 Afghanistan  €        67.500,00 450.000,00
  Totaal  €      175.500,00 1.170.000,00

Delen