10 oktober 2022

Beroepscursussen Project Balkan

IHH Nederland realiseert in de Balkan beroepscursussen voor behoeftige vrouwen. Middels deze cursussen leren vrouwen modelleren en naaien.

Hoewel de Balkan een regio in Europa is, blijft het gebied door vele oorlogen in recente geschiedenis een van de politiek-economisch instabiele regio’s. Als gevolg daarvan komt werkloosheid en armoede vaak voor.

Een van deze regio’s in de Balkan is Preševo, gelegen in Servië, ten zuiden van Kosovo. In Preševo, waar Albanese moslims de minderheid vormen, is het percentage werkloosheid ten opzichte van alle andere plekken in de Balkan regio.

IHH Nederland realiseert al 30 jaar wereldwijd in 35 landen sociale ondersteuningsprojecten om de levenskwaliteit van individuen te verbeteren.  Een van deze regio’s waar soortgelijke projecten verwezenlijkt worden, is de regio Preševo in de Balkan. IHH NL zet in deze regio tegenwoordig de modelleer- en naaicursussen voort, die destijds door TIKA (Het Turkse Agentschap voor Samenwerking en Coördinatie) zijn geïnitieerd. Om de 6 maanden krijgen 10 vrouwen de mogelijkheid om genoemde modelleer-en naailessen te volgen. De onkosten van deze cursus, zoals locatie- en materiaalkosten en docenten salarissen, worden door IHH NL vergoedt. De vrouwen die na de cursus een certificaat behalen, starten vaak met werken in hun eigen atelier of in confectie centra. Zodoende beoogt IHH Nederland de lokale economie te ondersteunen, door gekwalificeerde beroep eigenaren op te leiden.

De organisatie die sinds dag één allerlei relevante projecten ten gunste van de mens realiseert, zal met kleine inspanningen grote veranderingen blijven teweegbrengen.

Delen