19 november 2021

We hebben de hulpbehoeftigen in Libanon nogmaals geholpen.

Libanon werd destijds beschouwd als het Parijs van het Midden-Oosten. Deze betoverende land huisvest momenteel 1,5 miljoen vluchtelingen, is verwikkeld in economische en politieke problemen en vecht bovendien tegen hoge inflatie.

De burgers van dit land leidden tot twee jaar terug een modaal leven. Libanon heeft nu te maken met “brain emigration”, goed opgeleide mensen zoeken elders een beter bestaan. Het land is de weg van afgang ingeslagen.

De waarde van één dollar was twee jaar geleden nog 1500 Libanese pond. Tegenwoordig is dat ongeveer 25000 Libanese pond.

Ik ga al jaren regelmatig naar Libanon, om voornamelijk Syrische vluchtelingen te voorzien van humanitaire hulp. Hierdoor heb ik de kans gehad om persoonlijk te zien, hoe de lokale burgers verarmd zijn, diegenen die het nu nog goed hebben krijgen het ook steeds moeilijker.

In Libanon worden de levensomstandigheden alsmaar zwaarder. Dit is onder andere te merken aan sommige Syriërs, die ondanks gevaar voor hun leven en gezondheid, naar Syrië terugreizen. Daarbij komen er steeds meer nieuwe Syrische vluchtelingen naar Libanon. Een zeer bizarre situatie.

Het doet mij als mens pijn om te zien hoe kinderen in dit land opgroeien. Kinderen die als baby naar dit land kwamen, of hier zijn geboren; geen ander leven kennen dan ze in verkeren. Kinderen die in ongunstige omstandigheden zijn en weinig tot geen kans maken op goed onderwijs; de toekomst van deze kinderen is afhankelijk van de toekomst in het land waarin ze zich bevinden. Aan de andere kant verkeert een groot deel van de eigen bevolking van Libanon ook in slechte staat, zo ook de onderwijskwaliteit van hun kinderen. Dit is voornamelijk beïnvloedt door de eerdergenoemde brain emigration.

Als IHHNL hebben we tussen 10-14 november in verschillende Libanese steden zoals Tripoli, Bekaa en Jebail, 1360 voedselpakketten aan Syrische en Palestijnse vluchtelingen en behoeftige Libanese families uitgedeeld.

We hebben voor 675 kinderen kleding, schoenen, schoolkleding, sportkleding en ondergoed besteld. De distributie van deze kleding zal in de komende weken gerealiseerd worden.

Nadat we klaar waren met onze projecten in Libanon, hebben we met de vertegenwoordigers van onze partnerorganisatie besproken hoe we een bijdrage kunnen leveren aan nieuwe duurzame projecten.

Projectleider hulpprojecten Libanon

Yasin Kucuk

Delen