9 september 2011

Waterputten in Ethiopië

Miljoenen mensen in Afrika verlangen naar een beker water. Om dit water te bereiken moeten ze kilometers lange afstanden leggen.

Het dodenaantal in Afrika neemt toe door dorst en honger. Mensen moeten kilometers lopen om water te kunnen vinden. Echter, door de waterschaarste moeten zij meer dan hun inkomen betalen om voldoende water te kunnen kopen. Vele mensen hebben geen inkomen. In een weerstemperatuur van 40 graden moeten zij bij het eten, drinken en koken genoegen nemen met een paar bekers modderig water. Hoe lang kunnen wij nog stil blijven tegenover de hartverscheurende omstandigheden waarin de mensen in Afrika leven?

In Ethiopië worden waterputten gebouwd op plekken waar zij het meest nodig zijn. De waterputten zijn tussen de 20 en 35 meter diep. De binnenkant van de waterputten worden bedekt met beton. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat het water hygiënisch blijft. De opening van de waterputten wordt bedekt en er wordt gebruik gemaakt van waterpompen om het water te putten. IHH Nederland heeft sinds 2005 49 waterputten geopend in Ethiopië.

Naast de waterputten worden drinkbakken voor de dieren geplaatst om waterverspilling te voorkomen. Van iedere waterput kunnen naar schatting 5.000 mensen gebruik maken.

Delen