12 januari 2021

Steun aan Sierra Leone

Armoede in een land dat rijk is aan diamanten lijkt vreemd. Sierra Leone is een land waarin diamanten veelvuldig voorkomen. Tegelijkertijd is het een van de armste landen ter wereld. In 1998 zelfs het armste land ter wereld volgens de Verenigde Naties (VN).

De grond van Sierra Leone is ook rijk aan vele andere mineralen. Daarnaast is het land vanwege het tropische klimaat bedekt met weelderige vegetatie. Toch leeft de bevolking in armoede. De oorzaak daarvan ligt in het koloniale verleden van Sierra Leone. Ten tijde van het kolonialisme was Sierra Leone een belangrijk handelspunt aan de westkust van Afrika.

Sierra Leone verkreeg net als buurland Liberia onafhankelijkheid nadat de slavernij werd afgeschaft. Het duurde niet lang voordat de machtstrijd begon en het land werd geteisterd door burgeroorlogen. Tussen 1990 en 2002 zijn minstens 50.000 mensen om het leven gekomen en zijn twee miljoen mensen misplaatst. Tentijde van de oorlog was dat eenderde van de bevolking.

De rijkdommen van Sierra Leone wakkeren de hebzucht van buitenlandse en binnenlandse machten aan. Machten die proberen te profiteren van de verdeeldheid en chaos in het land. De diamanten zijn een vloek die rusten op het land en waarvan sommige Sierra Leoners wensen dat ze die nooit hadden gehad.

Om de situatie verder te illustreren volgt een anekdote:

“Als kinderen in Sierra Leone renden we na regenbuien de heuvels op om het landschap te bekijken. De regen bracht diamanten, die met aarde bedekt waren, aan het licht. Ze glommen in het licht en waren van ver te zien. We verkochten de diamanten voor weinig geld aan handelaren of we gaven ze aan het schoolbestuur om ons schoolgeld mee te betalen. Het was verboden om de diamanten in het buitenland te verkopen. We werden gedwongen de diamanten te verkopen aan handelaren.” Het is duidelijk dat degenen die profiteerden van de diamantenhandel het land in hun macht hielden met handelaren die de diamanten voor bijna niets inkochten. De diamanten die voor enkele dollars werden gekocht, werden in het Westen voor duizenden verkocht.

Het is treurig, maar de ware eigenaren van de diamanten komen om het leven of leven in armoede, terwijl diamantenhandelaren in rijkdom leven door de diamanten te verkopen aan de elite die hun decoltés willen versieren met glimmende stenen.

IHH Nederland heeft sinds 1993 wereldwijd duizenden projecten uitgevoerd. Zo hebben we tussen 2010 en 2012 verschillende projecten uitgevoerd en een school voor 300 kinderen gebouwd in Sierra Leone. Na acht jaar beginnen we aan nieuwe projecten in Sierra Leone. In oktober 2020 hebben we 138 behoeftige gezinnen voorzien van voedselpakketten en 165 arme scholieren voorzien van schoolspullen en rugtassen. In dezelfde maand hebben we 31 schapen geslacht en het vlees verdeeld over behoeftigen.

 

Meer Foto’s

Delen