23 juni 2019

Schoolvervoer voor Somalishe kinderen

Somalië is een land dat gelegen is in de Hoorn van Afrika. Het heeft een oppervlakte van 637.685 vierkante kilometer en heeft ongeveer 10 miljoen inwoners. Van 1969 tot en met 1991 heeft Somalië uitsluitend stabiele regeringen gehad. Het land was veilig en welvarend. De sociale voorzieningen, waaronder het onderwijs, waren zeer goed geregeld. Leerlingen konden beginnen aan de basisschool en konden hun schoolloopbaan afronden aan een universiteit.

Met het begin van de burgeroorlog in 1991 kwam daar verandering in. Alle sociale voorzieningen, waaronder het onderwijs, zijn er dramatisch op achteruitgegaan. Vooral scholen, maar ook andere onderwijsinstellingen konden geen onderwijs meer aanbieden. Vanwege de ruim twintig jaar durende burgeroorlog heeft een generatie geen toegang gehad tot onderwijs. Op dit moment is Somalië een van de landen met de minste aanmeldingen voor basisschoolleerlingen. In de hoofdstad gaat 30 procent van alle kinderen naar school. Dat percentage ligt zelfs in landelijke gebieden hoger.

Volgens de rapporten van de Verenigde Naties zijn er drie miljoen inwoners die tussen de zes en achttien jaar oud zijn. Vanwege veiligheidsrisico’s en armoede kan het merendeel van al die kinderen echter geen onderwijs volgen.

IHH Nederland zet zich al meer dan 26 jaar in om de leefomstandigheden in arme landen te verbeteren. Wij zijn actief in de meest onveilige landen ter wereld, waaronder Somalië. Wij zijn van plan om ons werk onverschrokken te verrichten. In dat kader zetten wij ons al jaren in voor de bevolking van Somalië en dat zullen wij blijven doen.

Voor leerlingen in gebieden waar geen scholen zijn is bereikbaarheid de grootste belemmering. De Hilal Academie is een onderwijsinstelling in de hoofdstad Mogadishu met een capaciteit van 200 leerlingen. De school voorziet leerlingen van onderwijs onder zeer ongunstige omstandigheden. De school en onze partnerorganisatie hebben ons laten weten dat zij vervoer nodig hebben voor leerlingen die op lange afstanden wonen. Wij hebben een schoolbus voor hen verworven en die op 27 mei 2019 aan hen overhandigd. Arme leerlingen tussen de leeftijden van drie en twaalf jaar oud zullen gebruik maken van de schoolbus.

Wij willen al onze donateurs bedanken die hebben bijgedragen aan de verwerving van deze broodnodige schoolbus.

 

 

Delen