IHH Nederland voert al 27 jaar projecten uit in verschillende arme landen om behoeftige mensen te voorzien van hulp. In dat verband hebben we op 4 augustus 2020 onze broeders en zusters in Beiroet geholpen door ze te voorzien in hun behoeften middels voedselpakketten. We hebben 5000 voedselpakketten uitgedeeld aan gezinnen die zijn gedupeerd door de verschrikkelijke explosie die zich heeft voorgedaan. De voedselpakketten bevatten basisvoedingsmiddelen en wegen 14 kilo. Wij zijn onze donateurs dankbaar voor hun steun en willen in het bijzonder Stichting Rizq en Stichting voor de Mens bedanken die ons hebben geholpen.
Libanon is een klein land in het Midden-Oosten, een regio vol met problemen. Sinds de onafhankelijkheid op 26 november 1941, bevindt het land zich in een onrust welke wordt veroorzaakt door verscheidene burgeroorlogen en politieke spanningen. De aanwezigheid van verschillende etnische en religieuze minderheden heeft ervoor gezorgd dat het land zich in een unieke situatie bevindt, in welke het vormen van een politieke eenheid ondanks deze diversiteit, altijd al een probleem is geweest. Naast bovengenoemde problemen is Libanon ook beïnvloedt door de problemen van haar buurlanden. Tijdens de Arabisch-Israëlische oorlogen, heeft Libanon haar deuren geopend voor duizenden Palestijnse vluchtelingen. Vanwege de burgeroorlog die uitbarstte in 2011 in Syrië zijn heel veel Syriërs als vluchtelingen gaan leven in buurlanden. Hoewel Libanon een klein land is, heeft zij maar liefst 1.2 miljoen vluchtelingen ontvangen. Vanwege de fragiele strategische situatie waarin Libanon zich bevindt en de politieke instabiliteit, wordt het land steeds blootgesteld aan externe interventie. Zowel landen binnen als buiten de regio bemoeien zich met de binnenlandse zaken van Libanon. Zo proberen zij politieke invloed uit te oefenen in Libanon.
Op 4 augustus 2020 heeft zich in Beiroet een explosie voorgedaan in de belangrijkste commerciële haven van het land. Ten gevolge van de explosie zijn meer dan 200 mensen overleden, zijn meer dan zes duizend mensen zwaargewond geraakt en zijn duizend anderen dakloos geworden. Wie of welke partij deze verschrikkelijke ramp heeft veroorzaakt is een vraag die onbeantwoord zal blijven en zal voortleven als een vraagteken in de gedachten van veel Libanezen. Het mysterie omtrent de ramp zal meer problemen en chaos veroorzaken in het land, dat zich al in een instabiele situatie verkeerd. De straten van Libanon zijn nog steeds levendig en het lijkt erop dat de bevolking zich voorbereid op een nieuwe burgeroorlog.
Zodoende blijft dit kleine land in het Midden-Oosten worstelen met haar problemen. Het lijkt er echter op dat de oplossingen niet voor handen liggen, zeker niet op korte termijn.