11 januari 2023

Oeganda fruitstekken project

IHH Nederland heeft in het kader van de plantprojecten die in 2012 gestart werden, tot nu toe 138.600 stekken in Oeganda geplant

De meest belangrijke levensfactor voor de ontwikkeling in Afrika is de landbouw. Dit is tevens de oudste overlevingsmethode ter wereld. De projecten, met betrekking tot landbouw, is vitaal van belang voor de preventie van honger en armoede in Afrika. Volgens de klimatologische omstandigheden en de bodemeigenschappen in veel Afrikaanse landen, is het mogelijk om kleine en grote agrarische projecten te verwezenlijken. Staten en niet-gouvernementele organisaties leveren een grote bijdrage aan het voorkomen van honger en armoede. Dit wordt gerealiseerd door de geleverde bijdrage van de landbouwprojecten.

IHHNL is in dit land, waarin het klimaat en grondgebied uiterst geschikt is, een project gestart. Hiermee is ons doel om de arme bevolking te helpen, financieel onafhankelijk te maken en zelfstandig te worden middels het planten van mango-, ananas- en papaja boomzaden. Deze duurzame investering biedt mensen die wel beschikken over grondgebied, echter niet over de middelen om dergelijke bomen te planten, de mogelijkheid om van het oogst een mooie toekomst tegemoet te gaan.

Een pas geplant ananasboompje geeft 2 stuks fruit na 1,5 jaar. Met de groei van de ananasboompje neemt het aantal fruit ieder jaar toe. Deze fruitboom wordt maximaal 2 meter groot, aan een volwassen boom groeien 3-4 ananassen. Evenzo  kunnen veel ananasboompjes geplant worden op een vierkante meter. Een ananas met een normale grootte wordt in Oeganda op de markten voor €1-, verkocht.

Ook aan de papajaboompjes groeien 2 jaar na het planten 2 fruiten. Met de groei van de boom neemt ieder jaar het aantal fruit toe. Aan een volwassen papajaboom groeien jaarlijks minstens 50 stuks fruit. Een papajafruit weegt tussen de 600 gram en 800 gram. Een middelgrote  papaja wordt in Oeganda op de markten voor €1-, verkocht.

Aan een mangoboompje groeit het fruit 5-6 jaar na het planten. Met de groei van de boom neemt het aantal fruit ieder jaar toe. Mangoboompjes worden zo groot als walnoot bomen en geeft voor vele jaren fruit. Aan een volwassen mangoboom groeit minstens 150 kg fruit. De mango is een belangrijk exportfruit voor Oeganda. 1 kg mango wordt op de markten in het land verkocht voor € 0.50.

Met  het planten van de 138.600 boompjes in ruil voor €1-, inclusief transport- en plantkosten is te zien hoe groot de financiële invloed van dit project zal zijn voor de inwoners van Oeganda.

Delen