28 oktober 2021

Kippenfokkerij project Kyrgyzstan

In Kyrgyzstan, een van de meest behoeftige landen in Centraal Azië, wordt het kippenfokkerij project uitgevoerd. Families die in aanmerking komen voor dit project, ontvangen 50 kippen en een kippenhok. Bovendien ontvangen de families ook kippenvoer, voldoende om de kippen minstens twee maanden te voeren. De behoeftige families worden in de eerste instantie voorzien van de eieren van deze kippen. Na een tijd beginnen de kippen onderling te paren, waardoor het aantal kippen per familie zal doen stijgen. Zodoende worden deze families op lange termijn voorzien van de voordelen die het kippenfokkerij project met zich meebrengt.

Dit duurzame project wordt continue door onze lokale partnerorganisaties geïnspecteerd. Het slachten en verkopen van kippen wordt afgeraden en waar nodig belemmerd, zodat de families op lange termijn gebruik kunnen maken van de kippen.

In Kyrgyzstan zijn tot nu toe 22 behoeftige families, 10 in 2020 en 12 in 2021, voorzien van het kippenfokkerij project.

De kippenhokken worden zodanig gebouwd, dat de kippen zowel in de zomer als in de winter tegen de temperaturen beschermd worden. Elk hok is 7m2 groot, waarin totaal 50 kippen passen. Naast het hok wordt ook een open ruimte van 6m2 gebouwd zodat de kippen kunnen scharrelen. Een ei kost in Kyrgyzstan 10 som (1 euro = 103 SOM). Kippen die dagelijks voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, kunnen per dag 40 tot 45 eieren leggen. Het gemiddelde inkomen in Kyrgyzstan is 25000 SOM. Uit deze informatie concluderen wij dat het gemiddelde projectinkomen, van de gemiddelde opbrengst aan eieren, tussen de 12500-13000 SOM zal zijn. Zodoende zal een familie van 3-4 personen makkelijk rondkomen en zelf in hun behoeften voorzien.

Delen