3 januari 2023

Inkomen-genererende projecten voor slachtoffers van Somalische burgeroorlog

De centrale regering van Somalië is met het begin van de burgeroorlog in 1991 komen te vervallen. Naast de regering zijn ook nationale aspecten als veiligheid en economische stabiliteit te gronde gericht. De burgeroorlog duurt al meer dan 33 jaar en heeft het leven van vele Somaliërs getroffen. Maar liefst 47% van de totale bevolking, bestaande uit 14 miljoen inwoners, verduurt het leven onder zware omstandigheden. Bovendien staat Somalië, met een bbp van 284 dollar per persoon, tussen de top 5 armste landen ter de wereld.

Op 29 oktober 2022 vond er een grote bomaanslag plaats op een van de drukste pleinen in hoofdstad Mogadishu. Als gevolg van deze aanslag zijn 90 mensen omgekomen en honderd anderen verwond geraakt. Bovendien zijn veel winkels getroffen. Dit heeft serieuze gevolgen gehad voor veel eigenaren en families. De situatie van deze mensen, die afhankelijk waren van deze winkels voor hun inkomen, is zodoende door de aanslag verslechterd.

IHH Nederland, een organisatie die sinds 30 jaar allerlei projecten realiseert die de behoeften van mensen op elk mogelijk gebied voorzien, is continue bezig om projecten te ontwikkelen voor de slachtoffers van deze aanslag. In dit kader heeft de organisatie op 25 december 2022, samen met individuen van de Somalische autoriteiten en de Turkse Ambassade in Somalië, aan 13 getroffen families motorfietsen gedistribueerd.

Motorfietsen hebben een belangrijke positie als vervoermiddel in Somalië, wegens de afwezigheid van openbare vervoermiddelen. De bestuurders van deze motorfietsen zullen passagieren vervoeren en pakketten leveren en zodoende hun eigen inkomsten genereren.

 

Delen