18 september 2010

HULP SLACHTOFFERS OVERSTROMING PAKISTAN

IHH heeft hulp aan de regio’s kunnen bieden onder moeilijke omstandigheden, waar de wateren nog niet waren weggezakt en er nog geen hulp was gekomen. We hebben geprobeerd, om onze broeders in nood, hulp aan te bieden. Waar we gebieden over de weg niet hebben kunnen bereiken, hebben we boten gehuurd. Nadat we de verwoeste plekken hadden bereikt, hebben de omstandigheden onze harten gebroken. Hoe hebben jullie tot nu toe kunnen overleven?IHH Nederland heeft zich, vanaf de eerste dag na de overstromingsramp in Pakistan, gemobiliseerd om in de behoeften van de slachtoffers te voorzien. Door contact op te nemen met de partnerorganisatie in Pakistan, hebben we na de vaststelling van de basisvoedingsmiddelen, een hulpteam gestuurd. Er is 30 kg aan voedselpakketten per gezin uitgedeeld in Ramadan, waar ten minste voor een maand genoeg voedsel in zat.

We hebben geen antwoord gekregen op de vragen `Wat hebben jullie gegeten ?’ ‘Wat hebben jullie gedronken?’ Met hun gezicht naar de hemel toe en opgeheven handen zeiden ze ”Allah”. Ze hebben met hun gebarentaal meer kunnen vertellen dan woorden zouden zeggen. IHH Nederland heeft in de gezegende maand Ramadan in vele regio’s hulpgoederen kunnen verspreiden in Pakistan. Echter, na gezien te hebben wat voor een verwoeste plek we hebben achtergelaten is het opnieuw gebleken hoe noodzakelijk het leveren van meer hulp aan Pakistan is. Vandaar dat we ononderbroken onze hulp campagne aan Pakistan hebben voortgezet.

Dankzij altru?sten bleef hulp komen. Voor de tweede keer hebben we een team van 5 personen kunnen sturen naar Pakistam om onze broeders te helpen. Ze zullen voedselpakketten uitdelen waarin basisvoedingsmiddelen zoals bloem, suiker, rijst en oli?n in zitten. In totaal zal er 75 ton aan voedsel worden uitgedeeld aan de getroffen Pakistaanse broeders.

Op 1 oktober 2010 vertrok onze team vanuit schiphol amsterdam. Ons team bestond uit de volgende personen:

1-         Ali Koç                                    voorzitter IHH Belgie

2-         Aydin Yildirim                          bestuurslid IHH Belgie,

3-         Vahit Toy                                voorzitter IHH, Oostenrijk

4-          Ismet Kormaz                        Vrijwilliger IHH Nederland

5-         Ali Türk                                    vrijwilliger IHH Nederland

Hieronder kunnen we de ervaringen van een van onze hulpteams Aydin yildirim over Pakistan hulpactie lezen.

We zijn begonnen met Bismillah aan onze reis naar Pakistan.. Een vertraagde vlucht van drie uur herinnerde ons eraan dat we aan een moeilijke reis waren begonnen. Onze reis hebben we voortgezet vanuit Istanbul, we kwamen lokale tijd 7:30 aan op de luchthaven in Islamabad. Broeders van onze partner organisaties zijn ons daar tegemoetgekomen en na 3 uur rust zijn we 7 uur onderweg geweest. Het was een vermoeiende en moeilijke reis . We hebben hulp kunnen bieden aan slachtoffers in de grensgebieden van Afghanistan, China en Tadzjikistan

Pakistaanse broeders toonden veel belangstelling en verwelkomden ons met een warm hart wat ons blij en gelukkig heeft gemaakt. Gelukkig dat er hulp is georganiseerd.. Een bevolking van 170 miljoen en de gastvrijheid die ze ons getoond hebben zullen we Pakistan niet zo snel vergeten.

Aardse en moesson klimaat is dominant in Pakistan. Alsnog worden er alle soorten fruit geteeld. We hebben dadels kunnen proeven en rijst velden kunnen bezichtigen.. Het volk is Islamitisch, we zagen vele moskeen en gebedsplaatsen. Het horen van oproep tot het gebed heeft een diepe snaar bij ons geraakt.. Er wonen ongeveer een miljoen Christenen maar er is geen sprake van strijd tussen geloven/gelovigen.

Tijdens de reis hebben we huizen, winkels, bruggen en wegen gezien die zijn afgebroken door de vloed en ook de overblijfselen ervan. Midden in de nacht bereikten we de getroffen gebieden. Vanwege de warme welkom van de gouverneur vergaten we onze vermoeidheid. We trokken ons terug om uit te rusten wetende dat we vanaf de vroege ochtenduren zouden beginnen met helpen. Het gaf ons vreugde.

We hoorden dat we hulp zouden bieden vlakbij de grens van Afghanistan,Tadzjikistan en China . Er werd ons verteld dat ambtenaren rond de 50 tot 100 euro per maand verdienen. Over het algemeen worden huizen aan de berghellingen gebouwd. Onder zeer moeilijke omstandigheden wordt het leven voortgezet. Sommige vrouwen moeten een afstand van 5 tot 10 km lopen om water te dragen omdat er drinkwater ontbreekt. Hulpbehoevenden moesten ook een afstand van 5 tot 10 km lopen om hulp te kunnen krijgen. Het deed ons verdriet om dit allemaal te horen.

Er werd gelet op de selectie van families die waren getroffen door de overstromingen. Er zijn geen moeilijkheden ontstaan omdat alles goed werd georganiseerd. Maar bij de aanblik van trillende lippen van jongens en meisjes die een afstand van 10 tot 15 km hadden gelopen om 30,5 kilo aan voedselpakket mee te kunnen nemen maar het niet konden meenemen, kregen wij ook tranen in onze ogen. We zullen nooit vergeten hoe we met tranen in onze ogen en brekende harten daar zijn weggegaan.

Ja, we zagen ook hoe kinderen van 7 tot 14 jaar een voedselpakket van 30,5 kilo helemaal alleen probeerden te tillen. We wilden ze ook helpen met het naar hun huis te dragen maar hoeveel kan een mens tegelijk….

We hebben wezen gezien zonder vader, zonder moeder. Maar we hebben ook gezien hoe blij mensen werden nadat ze zagen hoeveel hulp hun broeders ze hadden gestuurd vanuit de andere kant van de wereld. Ze weten nu dat ze broeders hebben in de wereld die hun niet vergeten.

Ze waren erg benieuwd naar wie hen hulp stuurde en toen we vertelden dat het kwam van moslims uit Europa werden ze blij en gelukkig.

Echter, dankzij hun geloof , zagen we de strijd om te overleven . We hoorden Chineze reizigers zeggen: “Wij geloven in Allah. Alleen Allah kan overweg met dit rampgebied.

Ihh hulpteam heeft in het noorden van pakistan Levie Dir, Dir Swat, Mingora Kanju hulp kunnen bieden. We hebben hun verdriet en blijdschap gedeeld.

Ze hebben ons gevraagd om te helpen met projecten zoals het bouwen van weeshuizen, wegen, scholen, waterputten, wegen en electriciteit aanleggen.

Delen