15 januari 2011

Hulp in Skhodra

Albanië is een land in het  zuidoosten van Europa. Het land ligt in het westen van het Balkanschiereiland en grenst aan Montenegro, Servië, Macedonië, Griekenland en de Adriatische zee. Albanië is bergachtig, meer dan de helft van het land is hoger dan 1000 meter. Het land is rijk aan mineralen. Olie en aardgas vormen belangrijke energiebronnen.

In 1468 kwam Albanië onder Ottomaans bewind. De bevolking die tevreden was met de rechtvaardige besturing van het land accepteerde de islam in de 17de eeuw. Zij bleven trouw aan het Ottomaanse rijk tot het einde.

Het land heeft de afgelopen twee weken te maken gehad met een zware overstroming. De overstroming die plaatsvond in de stad Skhodra zorgde voor veel slachtoffers. IHH Nederland heeft een noodhulpcampagne gestart om de slachtoffers te helpen. Om de verzamelde hulp vanuit Europa naar het land te brengen zijn wij, medewerkers van IHH Nederland, België en Oostenrijk, op zaterdag 11 december naar Tiran gereisd. Op het vliegveld werden we opgehaald door partnerorganisatie ALSAR en gebracht naar het kantoor van de organisatie. Na een kennismaking met de voorzitter van ALSAR Mehdi Gurra werden de plannen voor de uitvoering van het campagne besproken.

De volgende ochtend vertrokken we om 05.30 u met 3 vrachtwagens naar Skhodra. Om het getroffen gebied te bereiken waren we genoodzaakt verschillende lange tussenwegen te rijden. De hoofdwegen waren namelijk overstroomd en daarom bedekt met water. De veiligheidstroepen hadden de ingang afgesloten. We zagen dat militaire vrachtauto’s hulp brachten naar het gebied. Toen we Skhodra bereikten was het centrum van de stad nog steeds bedekt met water en werden vloten gemaakt. Samen met ALSAR deelden we 20 ton voedselpakketten uit aan 1000 gezinnen. De voedselpakketten bevatten basisvoedingsmiddelen als drinkwater, meel, brood, suiker, rijst, olie, pasta en zeep en waren 20 kg per pakket. Deze hulp maakte de mensen enigszins blij. Zij beden voor ons, wat ons namens de donateurs gelukkig heeft gemaakt. Wij bedanken alle donateurs voor hun hulp. Moge Allah u allemaal belonen. IHH zal doorgaan met het doen van uw hulp.

Skhodra heeft nog steeds hulp nodig…

14 duizend mensen zijn door de evacuatie dakloos geworden. Door de koude nachten hebben zij met spoed kleding, bedden, dekens en kussens nodig. Er zit olie in het drinkwater doordat de benzinestations zijn ontploft door de overstroming. Om dit water te reinigen is chloor nodig.

Landbouwgrond en –velden zijn overstroomd. Het vee staat op het punt te overlijden, omdat zij niet kunnen worden gered met de vloten. Deze dieren moeten gevoed worden, dit is een van de grote benodigdheden. Deze dieren vormen het levensonderhoud van een groot deel van de bevolking.

De bevolking van Skhodra wacht op uw hulp…

Delen