4 februari 2018

Het vergeten gebied van de Balkan: Preševo

IHH Nederland is wederom vertrokken naar de Balkan, de nalatenschap van het Ottomaanse Rijk. Deze keer zijn we afgereisd naar Preševo dat in het zuiden van Servië op de grens met Macedonië ligt. Preševo is een onbekend gebied van de Balkan waarin een kleine minderheid van Albanese moslims leeft.

In de afgelopen decennia hebben zich veel conflicten voorgedaan op de Balkan. Een groot aantal van deze conflicten hebben plaatsgevonden tussen de Serven en de Albanezen. Albanezen die door deze conflicten zijn misplaatst en zich in het zuiden van Servië bevinden leven in een klein gebied onder slechte omstandigheden. Deze Albanezen leven in Preševo dat achtergesteld is ten opzichte van de rest van het land op economisch en sociaal vlak .

Om deze minderheid te steunen heeft IHH Nederland op vier scholen in Preševo aan 2652 leerlingen schoolspullen uitgedeeld, waaronder rugtassen, schriften, pennen, potloden en dergelijke.

Met deze steun hebben we gepoogd een brug te slaan en de broederschap aan te sterken tussen twee volkeren die eeuwenlang samen hebben geleefd onder hetzelfde Rijk.

 

Delen