11 november 2021

Het ‘Söğütdorp’ van Tsjaad

Het dorp Sokofe ligt op 115 kilomter afstand van Ndjamena, de hoofdstad van Tsjaad. Het dorp bestaat uit 120 huizen en heeft 600 inwoners. IHH Nederland heeft in 2016 een waterput laten bouwen in Sokofe. De inwoners van het dorp hebben over de jaren heen het contact met onze partnerorganisatie niet verbroken.

In 2017 hebben wij slecht nieuws ontvangen uit Sokofe. Tijdens de Ramadan hebben de inwoners van het dorp deelgenomen aan een Koran recitatie in een naburig dorp. De kinderen die in het dorp bleven hebben een grote brand veroorzaakt, waardoor honderd huizen zijn afgebrand. Er zijn geen doden gevallen, maar het verlies van hun huizen heeft de inwoners van het dorp veel leed toegebracht. Door het verlies van hun huizen werd het leven nog zwaarder.

Wij hebben regelmatig steun geboden aan Sokofe in de vorm van levensmiddelen en huishoudelijke benodigdheden. Omdat ze geen huizen hadden om in te wonen was deze steun niet voldoende. In 2018 heeft IHH Nederland samen met stichting ‘CATKAPI’ voedselsteun geboden aan het dorp. Tijdens ons bezoek hebben we de uitzichtloze situatie van de inwoners gezien en hebben we besloten om honderd huizen te laten bouwen met noodzakelijke voorzieningen. Het nieuwe dorp zou het ‘Wilgendorp’ heten.

Binnen korte tijd hebben we steuncampagnes opgezet en het benodigde bedrag ingezameld. Daarna hebben we ons gericht op het ontwerp en de benodigde vergunningen voor de tenuitvoerlegging. Helaas verliep alles niet volgens plan. Het aanvragen van de vergunning nam veel tijd in beslag. Daarna hebben we een lange tijd geen materialen kunnen vervoeren naar het dorp vanwege de slechte weersomstandigheden. Veel later begon de pandemie, waardoor niemand de hoofdstad in of uit mocht.

Ondanks de vele tegenslagen zijn we begonnen met de bouw van het ‘Wilgendorp’. Volgens onze berekeningen zullen we de werkzaamheden binnen een jaar afronden en kunnen de inwoners van het dorp dan in hun nieuwe huizen gaan wonen.

Wij willen onze donateurs die dit project mede mogelijk hebben gemaakt en dit proces met geduld volgen van harte bedanken.

 

Delen