28 november 2011

Het Broederschap project voor Van

Op 23 oktober 2011 vond een aardbeving met een sterkte van 7,2 plaats in de Turkse stad Van. De aardbeving kwam geheel onverwachts voor de bevolking, waardoor ze niet wisten wat te doen.

Ondanks dat er nog bevingen plaatvonden zijn de mensen vanwege de aankomende offerfeest weer hun huizen ingetrokken. Echter vond op de 4de dag van het offerfeest opeens nog een aardbeving plaats met een sterkte van 5,6. Veel mensen kwamen te overlijden die verbleven in openbare plaatsen zoals Hotel Bayram en Hotel Aslan. Velen werden dakloos. De straten in Van leken op een spookstad. Huizen en straten die voorheen allemaal verlicht waren, zagen er duister uit.

IHH Nederland heeft op de eerste dag van de aardbeving een hulpcampagne gestart en met de slogan ‘Het is nu tijd voor broederschap’ weldoeners benaderd. Om de verzamelde financiële hulp op de beste manier te benutten heeft IHH Nederland een aanvraag ingediend bij de gouverneurschap, crisiscentrum in Van. De bevoegde personen gaven aan dat het aanschaffen van elektrische verwarmingen het meest geschikt is voor de slachtoffers die in tenten verblijven. Naar aanleiding hiervan heeft Hayrettin Simsek van IHH Oostenrijk aan 296 tenten een set uitgedeeld die bestond uit een elektrische kachel, elektrische waterboiler en een elektrische oven.

De opvolgende dagen hebben Huseyin Gunduz en Murat Kurt van IHH Nederland samen met Ali Koc en Fatma Yildiz van IHH België dezelfde pakketten uitgedeeld aan 464 tenten. Deze hulp is geboden door het vooronderzoek dat met het crisiscentrum is gedaan naar de behoeften van de slachtoffers van de aardbeving. Dat de uitgedeelde elektrische verwarming een dringende behoefte was bleek na de branden die ontstonden door het opwarmen van de tenten door middel van kachels die op hout en kolen werken.

Dit broederschap project loopt nog door. Er zijn helaas nog tenten die in deze koude winterdagen niet verwarmd zijn. Help ook mee!

Om de slachtoffers van de aardbeving in Van te helpen kunt u op de onderstaande link klikken.

Delen