5 december 2009

Een rommelmarkt in Almelo voor Gaza

Na de laatste aanval die Israel op Gaza had uitgevoerd werd er in de hele wereld heftig gereageerd op deze volkerenmoord. Vooral in de Islamitische wereld is een grote mobilisatie van hulp opgezet voor de arme mensen van Gaza. Hierdoor waren veel hulporganisaties en particuliere organisaties druk bezig om alles wat zij verzameld hadden naar Gaza te sturen. Ook in de stad Almelo in Nederland was een groep jonge, idealistische vrouwen bij elkaar gekomen om de verplichting die zij voelden ten opzichte van hun medemensen in Gaza uit te voeren. Deze jonge, idealistische vrouwen noemden zichzelf  Almelo Ravzanur Hulp Vrijwilligers Platform en zij organiseerden een rommelmarkt. Het geld wat zij op deze manier zouden ontvangen, zouden zij naar de hulpbehoevende mensen in Gaza sturen om te voldoen een hun verplichtingen naar hen toe, ook al was het maar voor een klein beetje.

Met deze gedachte wilden zij de rommelmarkt samen met de Internationale Humanitaire Hulporganisatie samen organiseren, omdat deze organisatie zowel voor de oorlog als tijdens de oorlog de harten van de mensen veroverd had vanwege de hulp die zij boden aan de hulpbehoevende mensen en omdat de IHH een brugfunctie vervulde tussen de hand die geeft en de hand die ontvangt. Op 28 en 29 maart 2009 hebben deze dames een zeer levendige rommelmarkt georganiseerd in het Wijkcentrum Shoppe, waar veel handwerk verkocht werd en daarnaast ook nog dames-, heren- en kinderkleding, veel soorten boeken en CD’s, kado-artikelen, Turkse pizza, brood, pasta, lekkere doner, traditionele Turkse gerechten en zoetigheid. Bovendien zorgde de loting, die de hele dag op regelmatige tijdstippen plaatsvond,  voor een stukje spanning onder de deelnemers. Ook de kinderen hadden veel plezier, want er was een aparte hoek waar zij leuke activiteiten konden doen of konden kleuren. De kinderhoek zorgde voor veel gezelligheid, omdat de kinderen erg blij waren.

Op de tweede dag van de rommelmarkt heeft mevrouw Gülbahar Özer namens het Almelo Ravzanur Hulp Vrijwilligers Platform een dankwoord uitgesproken voor de bezoekers. Daarna heeft Sükrü Karacabay, voorzitter van de IHH Nederland, informatie gegeven over de activiteiten. Toen hebben de zangers van het Kunst Centrum Regenboog religieuze liederen gezongen en zij hebben een semazen voorstelling gegeven. De bezoekers luisterden met veel belangstelling en innerlijke rust naar de religieuze liederen en zij keken met veel belangstelling naar de semazen voorstelling. Dit optreden zorgde voor emotionele taferelen en veel van de gasten konden hun tranen niet bedwingen. In deze spirituele sfeer heeft Adem Bark, projectleider van IHH Europa met ondersteuning van foto’s verteld welke hulpactiviteiten er werden uitgevoerd voor de slachtoffers van de laatste aanvallen in Gaza. Veel van de gasten, die geraakt waren door de activiteiten die de IHH Europa uitvoert, kwamen later nog naar de stand van de IHH om gedetailleerde informatie te krijgen. Na de presentatie over de activiteiten van de IHH kwamen de zangers van het Kunst Centrum Regenboog weer op het podium om nog meer religieuze liederen te zingen. De spirituele sfeer was hoog en er men genoot ervan. Zondagavond om 20.00 uur waren de twee dagen van de rommelmarkt afgelopen en iedereen was moe, maar voldaan. Het geld wat met deze rommelmarkt was opgehaald, is met behulp van de IHH Europa naar de hulpbehoevenden in Gaza gebracht.

Delen