28 december 2016

De Wees Manifestatie: Albanië

Toen de laatste dagen van de heilige maand Ramadan naderden in Amsterdam, zijn de bestuursleden van IHH NL Jongeren Dames; Nagihan Yıldırım, Merve Gündüz, Kübra Kaya en Beyza Şimşek  met de heer Murat Kurt en zijn vrouw Sündüs Kurt op pad gegaan naar Albanië. Zij waren allen erg zenuwachtig over alles wat hen te wachten stond.

Echter begonnen deze gevoelens en zenuwen maanden geleden al. Het Jonge bestuur was gedurende deze tijdsperiode bezig met het plannen van het project en voorbereidingen, om de weeskinderen in Albanië te voorzien van schoolspullen en kleren. Het project gaf start met een hectische periode waarin emoties, drukke dagen en allerlei evenementen op de agenda stonden. De dames  hadden een doel: 550 weeskinderen voorzien van schoolspullen en minstens 150 van hen blij maken met nieuwe kleding. Dag en nacht zijn verschillende ideeën uitgewisseld om dit mooie doel te bereiken. De dames hebben op zowel sociale media als in hun eigen omgeving gesproken over het project en allerlei spullen verkocht ten behoeve van het project. Bovendien hebben ze met verschillende instellingen en stichtingen samengewerkt om dit project te realiseren. Na 3 maanden was het zover: ze hadden hun doel bereikt.

Tijdens deze reis hebben de dames genoten van de leerzame gezelschap van de heer Murat Kurt en zijn vrouw. De reis begon in de Bosnische stad Sarajevo, gevolgd door Tuzla. In Tuzla hebben ze de heilige nacht, Leyletil Kadir, met de behoeftigen en partners van IHH in Bosnië door middel van een iftar maaltijd volbracht. Dit gezegende maaltijd werd afgesloten met een Tarawih gebed in een prachtige moskee. De tweede bestemming was de zeer oude stad Tirana, de hoofdstad van Albanië. Onze partnerorganisatie ALSAR had dagen van te voren de voorbereidingen getroffen voor het evenement. Daarvoor hadden ze een grote sportsalon geregeld, waarbij de ouders en kinderen uitgenodigd waren voor het programma. Op vrijdag, 1 juli 2016, was onze team aanwezig in Tirana en kwam aan bij het programma. Het moment van de ontmoeting was aangebroken. Tijdens het programma hebben de dames hun emoties kwijt kunnen raken door met de kinderen te communiceren en hun spullen uit te delen. De schoolpakketten bestonden uit tassen gevuld met schriften, pennen en boeken. Dankzij deze bijeenkomst hebben de bestuursleden als de aanwezige gasten een vervroegde maar zo prachtige Eid sfeer kunnen meemaken.

Het hulpteam ging met een voldaan gevoel, trots en vreugde op stap naar hun laatste Balkan bestemming: Kosovo. Hier hebben ze historische plekken bezocht die doen denken aan de Ottomaanse tijd.

Wij bedanken hierbij het damesbestuur van IHH NL Jongeren en alle vrijwilligers, donateurs en stichtingen die hebben bijgedragen aan dit prachtige project.

Delen