10 januari 2014

De Filippijnen hebben we geholpen

De Filippijnen is een land in Zuid Azië dat uit 70.107 eilanden bestaat en waar 105miljoen mensen wonen. 87% van de inwoners zijn katholiek, 10% moslim en de rest anders gelovig. Het is een arm land, waar de gemiddelde inwoner 150 dollar verdient. Desondanks, zijn er ook buurten waar enorm rijke mensen wonen, wolkenkrabbers en grote winkelcentra zijn, zoals in de hoofdstad Manilla.

De Filippijnse bevolking heeft in de 9e en 10e eeuw voor het eerst kennis gemaakt met de Islam dankzij de handelaars uit Jemen. Op deze manier heeft de Islam zich erg snel verspreid over de Filippijnen. Een groot gedeelte van de bevolking was moslim totdat in 1596 het land werd gekoloniseerd door Spanje. 333 jaar is het land gekoloniseerd door Spanje en daarna weer 45 jaar door Amerika. In tussentijd hebben ze er hard voor gewerkt om de bevolking Christelijk te maken en is de religieverdeling er uiteindelijk zoals die nu is.

Op 8 november 2013 was er een enorme orkaan in de Filippijnen. Hierdoor zijn meer dan 10duizend mensen om het leven gekomen en zijn honderdduizenden dakloos geworden. De mensen die de orkaan hebben overleefd zijn arm en hulpbehoevend. Helaas is de Filippijnse overheid niet in staat geweest al deze mensen te helpen, wat heeft geleidt tot een tragedie.

Wij, als IHH Nederland, hebben meteen contact opgenomen met onze partnerorganisatie in de Filippijnen en een analyse gemaakt van de meest benodigde middelen. Hieruit bleek dat de dakloze slachtoffers het meest behoefte hadden aan basisbenodigdheden aan voedsel en kleding. Vervolgens zijn we twee hulpprojecten begonnen, een voedselpakket project en een kledingpakket project.

Samen met onze team zijn we op 5 december 2013 in het kader van onze hulpprojecten naar de Filippijnen gegaan met alle hulp die we hebben ingezameld. Op 7 december zijn we vanuit de hoofdstad Manilla vertrokken naar het gebied Iloilo genaamd. Dit is een plek die enorm veel schade heeft opgelopen door de orkaan en waar nog geen hulporganisatie is geweest. Toen we aankwamen in het noorden van dit gebied, bij de steden Sabara en Estance, zagen we hoe erg het er aan toe was. Alle huizen waren plat met de grond, de daken van de huizen waren weggewaaid en overal lagen gebroken takken en uit hun wortels gerukte bomen. Bovendien hadden ook de moskeeën in de nabijgelegen islamitische dorpen het zwaar te verduren gehad door de orkaan en waren onbruikbaar en ontoegankelijk.

Samen met onze partnerorganisatie en de ondervoorzitter van de Islamitische Unie van de Filippijnen, Salim Demuna, hebben we de voedselpakketten uitgedeeld. Deze voedselpakketten bevatten basisbenodigdheden aan o.a. rijst e.d.

Op 9 december 2013 zijn we naar Zamboanga geweest, de plek in het Zuidwesten van de Filippijnen, waar de meerderheid moslim is. Ongeveer 2 maanden terug zijn hier drie wijken verbrand als gevolg van interne opschudding. Door deze brand zijn tienduizend woningen onbruikbaar geworden en zijn de bewoners dakloos en hulpbehoevend geworden. Het was duidelijk dat ook deze mensen het erg moeilijk hadden en er daadwerkelijk een tragedie had plaats gevonden. Op dit moment proberen nog steeds heel veel mensen te overleven op de sportvelden in erbarmelijke omstandigheden in zelf opgezette tenten. Wij als IHH Nederland hebben de meest hulpbehoevenden opgezocht en hen coupons gegeven, waarmee ze vervolgens voedsel- en kledinghulp hebben gekregen van ons.

De slachtoffers die te horen kregen dat er helemaal uit Nederland hulp was gekomen en dat de Nederlandse vrijwilligers hen niet waren vergeten, lieten merken hoe blij ze hiermee waren en doen al deze vrijwilligers de liefdevolle groeten.

Bestuurslid IHH Nederland

Hüseyin Gündüz

Delen