30 oktober 2018

De belevenis van een feestdag voor een weeskind

Feestdagen zijn dagen van blijdschap en vreugde. Van jong tot oud, alle familieleden zijn in de ban van de dag waar het om draait, de dag van ‘Eid! Kinderen houden zich bezig met hun nieuwe kleding en de vele zoetigheid en lekkernijen. Moeders die hard werken in de keuken om alle gerechten en maaltijden voor te bereiden. En vaders die zich bezighouden met het inplannen van de bezoeken die zij met hun gezin zullen afleggen en ontvangen. Al met al, is iedereen druk bezig met het treffen van voorbereidingen voor de mooie dag die komen zal.

De feestdag begint voor velen al vroeg. In de ochtend vindt het ‘Eid gebed plaats. Families haasten zich naar het gebed en de kinderen zijn verheugd op het bezoek aan de moskee. Na het gemeenschappelijke gebed begint vervolgens het bezoeken van de naasten en het ontvangen van gasten. Er wordt lekker gegeten, gedronken, gesproken en genoten. Vooral de kinderen zijn met volle teugen aan het genieten op deze bijzondere dag. Nieuwe feestelijke kleding, veel zoetigheid en verschillende chocolade repen, worden allemaal klaar gezet voor de kinderen. Sommige kinderen worden deze dag door hun ouders getrakteerd op een leuk uitje naar een pretpark of andere bezienswaardigheid. Kortom, het zijn vooral de kinderen die de blijdschap en vreugde van deze dag in alle intensiteit ervaren.

Echter voor veel kinderen in de wereld is dit niet zo vanzelfsprekend. Het verdriet en leed van oorlog, armoede en binnenlandse problematiek, doet een mooie ervaring als sneeuw voor de zon verdwijnen, of laat deze zelfs helemaal niet plaatsvinden. Dan zijn er ook nog de weeskinderen, die op deze dag wellicht het meeste gemis ervaren. Het gemis van een vader die hen naar het gebed brengt, het gemis van een warm huis en vooral het gemis van een dag van blijdschap en vreugde.

IHH NL houdt zich bezig met verschillende projecten op het gebied van wees ondersteuning. Momenteel hebben wij in 14 landen ongeveer 1.500 weeskinderen die maandelijks financiële steun ontvangen van onze donateurs. Daarnaast bezoeken wij deze weeskinderen met ‘Eid- ul-Fitr en ‘Eid- ul-Adha, waarbij wij hen nieuwe kleding en zoetigheid schenken. Wij doen ons best om de weeskinderen een feestdag te bezorgen, zoals deze eigenlijk hoort te zijn.

Afgelopen Ramadan zijn onze vrijwilligers naar verschillende plaatsten in de wereld afgereisd om voedselpakketten uit te delen. Tegelijkertijd hebben zij in 15 verschillende landen 2.718 weeskinderen bezocht en hen nieuwe kleren en zoetigheid gegeven.

Er zijn 195 weeskinderen bezocht in het land dat al meer dan 50 jaar enkel oorlog kent, Afghanistan. Ook in Bangladesh, één van de armste en dichtstbevolkte landen ter wereld, zijn 195 weeskinderen bezocht. In Tsjaad, het op 5 na armste land ter de wereld, zijn 130 weeskinderen bezocht. In Indonesië het grootste islamitische land ter wereld, zijn 75 weeskinderen bezocht. In de Filipijnen, waar in de stad Cagayan, al vele jaren om erkenning en onafhankelijkheid wordt gestreden door de Moro moslims, zijn maar liefst 233 weeskinderen bezocht.

Ook het meest bezette gebied ter wereld, Gaza, zijn wij natuurlijk niet vergeten. Hier zijn 170 weeskinderen bezocht. In het kleinste en armste land van West-Afrika, Gambia, zijn 170 weeskinderen verblijd met kleding en zoetigheid.  Het armste land van Centraal-Azië, Kirgizië, hebben wij ook bezocht, hier zijn 150 weeskinderen verblijd. In het land met broederlijke banden, Pakistan, zijn 100 weeskinderen bezocht. In Somalië, het land dat de afgelopen jaren wordt geteisterd door een meedogenloze burgeroorlog en waar ernstige droogte heerst, zijn 170 weeskinderen verblijdt. Maar liefst 75 weeskinderen in Togo en 545 weeskinderen in Uganda, de parel van Afrika en één van de landen waar de Nijl doorheen stroomt zijn bezocht en verblijd. Voor het eerst dit jaar hebben wij 295 weeskinderen in Tanzania bezocht. We zijn dit jaar voor het eerst met projecten begonnen in dit land. Tot slot niet te vergeten, 60 weeskinderen in Sri- Lanka, waar moslims dankzij het extreme geweld van boeddhistische extremisten, hun leven niet meer zeker zijn.

Al deze weeskinderen zijn voorzien van weeskleding. En allen hebben wij met open en liefdevolle armen ontvangen. Wij proberen een eind te maken aan de vele tranen en het leed, zodat zij deze ‘Eid zorgeloos konden genieten.

 

Wij brengen jullie de salaam over van 8 jarige Subhanullah Nazuk Mir, een weeskind uit Afghanistan. En ook Diala Mohsen Hasan Al Bashawey, het 5 jarige weeskindje uit Gaza geeft haar salaam. Vanuit Afrika geeft Mukhtar Omar Youssuf, een 6 jarige weeskindje uit Tsjaad zijn salaam aan jullie.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de 2.718 weeskinderen die wij hebben bezocht. Gezegend zijn degenen die de Salaam ontvangen van deze weeskinderen. Het brengen van vreugde aan een weeskind, is een vrome daad en het mooiste gevoel dat er is. Dit gevoel is enkel bekend bij hen die hieraan bijdragen. Draag ook bij aan de steun van een weeskind en proef ook de zoetheid van het zorgen voor een wees.

 

Delen