10 mei 2011

Collectieve bruiloft in Kirgizië

IHH Nederland is sinds het afgelopen jaar gestart met het organiseren van verschillende hulpcampagnes in verband met haar maatschappelijke ondersteuningsprojecten. In het kader van deze campagnes zijn er op 7 mei 2011 twintig koppels getrouwd.

Een groot deel van de kosten van het project dat in samenwerking met het Ministerie van Jeugdzaken van Kirgizië en het Centraal-Azië Jeugdstichting georganiseerd, werd door IHH Nederland betaald.

Met het accepteren van het project dat door IHH werd voorgesteld door de voornoemde instellingen, kon het programma in overheidsruimtes worden waargemaakt. Namens IHH Nederland ging bestuurslid Murat Kurt naar Kirgizië om het project voor en na de bruiloft te volgen en deel te nemen aan de werkzaamheden.

Van de arme jongeren die zich aanmeldden bij het Ministerie van Jeugdzaken om te trouwen, werden voor 20 koppels traditionele bruidjurken en trouwpakken gemaakt. Tijdens de bruiloft in de tuin van het Dasmia trouwsalon, een van de vooraanstaande salons in hoofdstad Bisjkek, werd eerst het religieuze, daarna het officiële huwelijk voltrokken. Als dank voor hun bijdrage overhandigde het Ministerie van Jeugdzaken IHH Nederland en het Centraal-Azië Jeugdstichting een dankplaat.

Tijdens de bruiloft traden bekende artiesten van Kirgizië kosteloos op en zongen traditionele liederen en werden traditionele gerechten aangeboden. Naar schatting waren in totaal 700 gasten aanwezig, waaronder de vice-president van Kirgizië, de vice-voorzitter van het parlement, de minister van jeugdzaken, parlementsleden, de burgemeester van Bisjkek, schrijvers, voorzitters van NGO’s en familieleden.

De collectieve bruiloft dat voor het eerst werd waargemaakt in Centraal-Azië kreeg volop de aandacht van de Kirgizische en de internationale media.

Delen