11 oktober 2021

Cataractoperaties Project

Gezonde individuen kunnen een gezonde samenleving vormen waarin mensen onder vreedzame leefomstandigheden kunnen leven. Gezondheid is voor een mens even belangrijk als zuurstof of water. Mensen die ziek zijn of last hebben van beperkingen zijn veelal afhankelijk van anderen. In landen waarin het sociaal vangnet niet aanwezig is hebben zieken of gehandicapten het nog moeilijker.

De meest beperkende ziektes hebben betrekking op het zicht. In arme landen hebben mensen relatief meer last van staar (cataract) dan in ontwikkelde landen. De ziekte wordt veroorzaakt door ouderdom, ondervoeding, onhygiënische leefomstanigheden en meer. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hebben ongeveer 85 miljoen mensen last van visuele beperkingen en zijn 39 miljoen mensen blind. De visuele beperkingen worden voor eenderde veroorzaakt door staar, Wereldwijd hebben 20 miljoen mensen last van staar, waarvan 12 miljoen zich in Afrika bevinden.

Wereldwijd lijden miljoenen mensen aan staar. Zij kunnen met een eenvoudige operatie behandeld worden, maar beschikken veelal niet over genoeg middelen om zich die operatie te veroorloven. Zij  proberen hun leven ondanks alles voort te zetten in het donker. Het is aan ons om deze hulpeloze mensen te helpen en het voor hen mogelijk te maken om hun geliefden te zien en onafhankelijk te zijn van anderen.

IHH Nederland voert al 28 jaar lang staaroperaties uit in heel de wereld. Deze operaties zijn van levensbelang en maken het mogelijk voor mensen om bij te dragen aan hun gemeenschap. In de afgelopen jaren hebben we ons met name gericht op Afrika en hebben in een groot aantal gebieden staaroperaties uitgevoerd.

Wij willen al onze donateurs bedanken die ons hebben gesteund bij het uitvoeren van deze operaties. Met een klein bedrag van €75,- hebben zij een wereld van verschil gemaakt voor honderden mensen.

Delen