7 juli 2021

370 ton water gedistribueerd in Jemen

Wegens de crisis die in Yemen heerst, heeft IHH Nederland duizenden families voorzien van schoon drinkwater. Wij hebben het water gedistribueerd door 50 tankers van 25 ton en 300 tankers van 4 ton te gebruiken. Door dit project hebben duizenden oorlogsslachtoffers en vluchtelingen in de regio’s Marib, Lahij en Ta’izz water gekregen.

Waterschaarste in Yemen wordt door verschillende factoren veroorzaakt, waaronder de afwezigheid van leidingwater, de grote afstand die men moet afleggen om waterbronnen te reiken en de geringe aanwezigheid van deze waterbronnen. Voornamelijk in deze periode is het belang en behoefte van schoon drinkwater toegenomen. De aanwezigheid van besmettelijke ziektes in de oorlogsregio maakt de Jemenieten extra gevoelig voor de Covid-19 virus. Schoon drinkwater is een belangrijk aspect om dit te minimaliseren. Mede hierdoor zet ons team zich extra hard in om deze (nood)projecten uit te voeren en duizenden slachtoffers een helpende hand toe te reiken.

De mensen die door de burgeroorlog ontheemd zijn geraakt, hebben toevlucht gevonden in vluchtelingkampen. Een tekort aan basisvoorzieningen dreigt meer dan 60% van deze vluchtelingen. Ze blijven in leven door humanitaire hulpprojecten en hulp van buiten. Ons team doet zijn best om de meest primaire behoeften, zoals voedsel en waterhulp, van deze mensen te voorzien door verschillende projecten te realiseren. Onze waterprojecten zullen dan ook in de toekomst voortgezet worden.

Burgeroorlog Jemen

Sinds lange tijd heerst er onrust in Jemen. De Houthi’s, gesteund door de sji’tisch islamitische Republiek Iran, bezet sinds 2014 de hoofdstad Sana en andere grote delen van voormalig Noord-Jemen. Sinds maart 2015 wordt deze rebelleringsgroep ook nog eens door de coalities, onder leiding van de Saudische overheid, in hun acties ondersteund.

Als gevolg van oorlog zijn in de afgelopen 7 jaar, 233 duizend mensen omgekomen. Ook de humanitaire crisis is geraakt door de oorlog. Jemen is namelijk een van de armste landen op de wereld, waarin 22 miljoen mensen (volgens een rapport van de Verenigde Naties) in gevaar verkeren en afhankelijk zijn van voedsel en onderdak. Waterschaarste, ondervoeding, gebrek aan medicinale middelen en besmettelijke ziektes zoals cholera dragen allemaal bij aan bovenstaande situatie. Het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN geeft aan dat totaal 4 miljoen mensen ontheemd zijn geraakt. Van deze mensen heeft 64% geen enkele opbrengst. In 2020 vermeldde de VN dat in Jemen ‘de grootste humanitaire crisis ter wereld’ voltrekt. Helaas zal de situatie, volgens hetzelfde rapport, in de komende 10 jaren voortduren.

Delen