16 juni 2021

10.570 olijf- en citrusbomen voor Gaza

IHH Nederland plant ieder jaar olijf- en citrusbomen in Gaza om zoveel mogelijk gebruik te maken van de beperkte landbouwgrond. Sinds 2014 zijn 10.570 olijf- en citrusbomen geplant. Ook hebben we de machines en de irrigatiesystemen verworven om de bomen mee te planten. Tot nu toe zijn 700 gezinnen geholpen met de geplante olijf- en citrusbomen. Dit project is een belangrijke investering voor de toekomst van Gaza.

Gaza is de grootste stad in de Gazastrook. De Gazastrook ligt in het zuidwesten van Palestina, heeft een oppervlakte van 360 km2 en heeft twee miljoen inwoners. Het is een van de meest dichtstbevolkte gebieden ter wereld.

Vanwege het handelsembargo dat in 2006 van kracht is gegaan leeft het volk van Gaza onder zware economische omstandigheden. Er zijn weinig sectoren waarin men kan werken en geld kan verdienen. Daarom is landbouw van levensbelang voor Gaza.

De geschiedenis van de olijfboom is op zijn minst even rijk als die van de mens. De witte duif die Noach (vzmh) losliet na de zondvloed keerde terug met een jong olijfblad. Sindsdien is de olijf het symbool van vrede, rust en orde.

Volgens het Oude Testament is de olijf het symbool van welvaart en overvloed. In andere heilige boeken is de olijfboom ook het symbool van heiligheid, overvloed, rechtvaardigheid, gezondheid, trots, overwinning, voorspoed, wijsheid, rede, zuivering en wedergeboorte. Kortom, het symbool van de belangrijkste deugden en waarden.

In de Koran wordt in zes verzen en herhaaldelijk lovend over de olijf gesproken. Soera an-Nur, vers 35 luidt: “van een gezegende olijfboom – die niet van het Oosten, noch van het Westen is. Haar olie lijkt uit zichzelf te willen ontvlammen, hoewel geen vuur het heeft aangeraakt.”

Olijfbomen kunnen tussen oktober en maart worden geplant. IHH Nederland plant ieder jaar olijf- en citrusbomen in februari.

Olijfbomen beginnen vruchten te dragen wanneer ze 7 of 8 jaar oud zijn en dragen om het jaar meer vruchten. De oogst neemt toe totdat de boom 35 jaar oud is. Daarna neemt de oogst af. Olijfbomen die honderd jaar oud zijn moeten worden vernieuwd om weer vruchten te dragen.

Wereldwijd wordt in een gebied van 15 miljoen hectaren olijfbomen gekweekt. Naar schatting zijn er wereldwijd ongeveer een miljard olijfbomen. Ongeveer 80% daarvan is te vinden rond de Middellandse Zee. Palestina heeft een Middellands Zeeklimaat, waardoor de olijfboom een inheemse soort is.

Citrusbomen zijn net als olijfbomen een belangrijke bron van inkomen die goed groeien in een Middellands Zeeklimaat.

IHH Nederland zal ondanks de conflicten olijfbomen blijven planten in Palestina.

Delen