20 mei 2022

Ambulance Project Gaza-Palestina

Gezonde individuen kunnen een gezonde samenleving vormen waarin mensen onder vreedzame leefomstandigheden kunnen leven. Het gebruik maken van gezondheidszorg is een van de meest fundamentele rechten van de mens. Wereldwijd leven miljoenen mensen, getroffen door oorlog, natuurrampen en armoede, in afwachting van basisgezondheidszorg.

Palestina wordt decennialang verwoest door oorlog. Het meest verwoestende aspect van een oorlog is dat er niet alleen warme, maar ook koude oorlog wordt gevoerd. In de Gazastrook wordt deze methode al 16 jaar ingezet. Israël verwoest deze regio doorgaans met (lucht)aanvallen en hanteert strenge en verlammende maatregelen, zoals het handelsembargo. Wederopbouw is van groot belang om de stad leven in te blazen en het leven onverstoord te consolideren. De aanvallen van Israël zijn soms in de meest wrede en disproportionele vormen te zien. Hierbij doelen de aanvallen op scholen, openbare ruimtes, gebedsruimten, landbouwgronden en ziekenhuizen. Dit verwoest de ontwikkelingsdynamiek die deze samenleving staande houdt. Hierbij is het doel dan ook om de hele Palestijnse samenleving te bestraffen. Bij de aanvallen die op Gaza gemunt zijn, worden doorgaans ziekenhuizen en ambulances verwoest, waardoor het volk van hun gezondheidsfaciliteiten ontnomen wordt. Dit was een van de zware gevolgen na de luchtaanvallen van 2021.

IHH Nederland realiseert al jaren humanitaire hulpprojecten in de Palestijnse Gazastrook, de dichtstbevolkte plek ter wereld. Na elke aanval op de regio wordt in samenwerking met de Palestijnse hulporganisatie WEFAQ, verschillende noodhulpprojecten ontwikkeld. Ook in 2021 heeft de organisatie een reeks noodhulpprojecten ontwikkeld en gerealiseerd. Een van de meest belangrijke noodhulpprojecten is het ambulance hulpproject.

In oorlogsregio’s zoals Gaza zijn ambulances van levensbelang. Wegens de logistieke eigenschap om gewonde mensen direct te vervoeren naar het ziekenhuis, functioneren deze voertuigen als levensredders. Wegens de strategische eigenschap van deze voertuigen heeft IHH Nederland in de Gazastrook het ambulance hulpproject opgezet. Momenteel zijn er 3 ambulances, voorzien van noodhulp apparatuur, die onder het toezicht van de Palestijnse Ministerie van Gezondheid functioneren.

De noodhulpprojecten die sinds 2021 in Gaza gerealiseerd worden, werden ondersteund door een reeks stichtingen die in Nederland operationaliseren zoals: de Al Kahattab Foundation, Stichting Rizq, Palestina Challenge en vele anderen. Hierdoor heeft de organisatie met een groter budget meerdere projecten op korte termijn kunnen realiseren.

 

Delen