2 juli 2021

Wij zijn één met Gaza

IHH Nederland blijft haar projecten voortzetten in Gaza, die zwaar getroffen is door de Israëlische aanvallen.

Momenteel zijn we bezig met 22 woningprojecten, voor de mensen die hun huizen hebben verloren, en aan de bouw van 2 gezondheidscentra is een start gemaakt. Voor deze projecten hebben we een budget van respectievelijk 220 duizend en 300 duizend euro samengesteld.

Onze partners hebben in de eerste instantie de noodzakelijke behoeften geanalyseerd en daarna bepaalt welke hulpsoorten gerealiseerd dienen te worden. Door de aanval zijn de gezondheidsdiensten zwaar getroffen, waardoor we 2 ambulances en medische hulpmiddelen voor 800 personen hebben bemachtigd. Het onderhoud van ziekenhuizen en de aanschaf van brandstof voor generatoren vormt een grote noodzaak, aangezien stroomuitval in de regio frequent voorkomt. Er is 7040 liter aan brandstof bekostigd, zodat diensten onverstoord voortgezet kunnen worden.

Om de basisbehoeften van de inwoners te voorzien, hebben we 540 families voedselpakketten uitgedeeld en 7715 personen voorzien van een warme maaltijd. Aan 500 families hebben we huisraad uitgedeeld voor hun huizen die schade hebben opgelopen. Tijdens onze analyses is het ons ook opgevallen dat de bevolking veelal gebruik maakt van oplaadbare handlampen. Tijdens een stroomuitval is dit voornamelijk van groot belang, daarom hebben we van deze handlampen duizend stuks uitgedeeld.

Om de verwoeste gebieden zo snel mogelijk te herstellen, proberen we als organisatie onze projecten in hoge tempo voort te zetten. Noodhulp zoals huisraad, voedselpakketten, warme maaltijden, oplaadbare handlampen, brandstof, ambulances en medicamenten zijn overhandigd aan de meest behoeftigen van Gaza. De opbouw van woningen en gezondheidscentra wordt voortgezet.

Sinds het begin van de aanvallen heeft IHH Nederland Gaza een hart onder de riem gestoken door projecten te realiseren met een totaalbudget van 895 duizend euro. Het resterende bedrag beogen we voor het offerfeest te overhandigen.

Wat is er gebeurd in Gaza

Tijdens de aanvallen van Israël in de periode van 10-21 mei 2021, zijn in Gaza totaal 261 mensen, waarvan 67 kinderen, om het leven gebracht. Van de 2000 mensen in totaal zijn alleen al 600 kinderen gewond geraakt. Honderden huizen zijn verwoest en duizenden verkeren in slechte staat. Daarbij komt nog kijken dat 180 scholen, 33 gezondheidscentra, vele wegen, water en elektrische infrastructuur vernield zijn. Een ander groot probleem is de regelmatige brandstof afsluiting. De door Israël gegenereerde afsluiting veroorzaakt grote problemen in elektriciteitscentrales.

 

Delen