7 februari 2019

Wij zijn blij, gelukkig en trots!

’s Werelds meest arme, onderdrukte en benadeelde continent is Afrika. Een groot deel van de landen in dit werelddeel leeft onder de armoede grens. Ondanks voldoende grondstoffen en verschillende bovengrondse rijkdommen, lijden mensen nog steeds honger. Dit komt door een oneerlijke verdeling van de aanwezige rijkdommen. Daarnaast is er een groot gebrek aan goed onderwijs, wat ervoor kan zorgen dat er adequaat gebruik gemaakt kan worden van deze bezittingen.

IHH NL gaat armoede in de wereld tegen door middel van het bieden van humanitaire hulp. Vooral in de laatste jaren leggen wij de nadruk op hulp aan het onderwijs. In één van de armste landen van het arme Afrika, Tsjaad, realiseren wij belangrijke onderwijs projecten.  In dit kader hebben wij op 30 november 2018 in de stad Moklom, op ongeveer 70 km van de hoofdstad Endje Mine, een onderwijsinstelling met de naam Dar’oel Arqaam geopend. Dit is een grote aanwinst geweest voor de lokale bevolking. Tijdens de feestelijke opening waren daarom onder de aanwezigen onder andere; Sabri Ergen, de Turkse ambassadeur van Ndjamena, Emre Kilic,   veiligheidsverantwoordelijke, Melih Ates, Tika Tsjaad coördinator, Ibrahim Duman, vertegenwoordiger van stichting Maarif, Abakar Cibril , de gouverneur van Charibi, verschillende politici, vertegenwoordigers van ministerie van onderwijs en verantwoordelijken van Diyanet in Tsjaad. Na verschillende toespraken werd de onderwijsinstelling officieel geopend, na het maken van veelvuldige smeekbeden.

De onderwijsinstelling, welke ruimte biedt aan 310 leerlingen, is gebouwd op een stuk grond van 2.500 m2, waar tevens een weeshuis is gebouwd dat onderdak biedt aan 60 weeskinderen. Daarnaast bevindt zich op het complex een moskee, welke groot genoeg is voor 400 personen. Dankzij de onderwijsinstelling zullen de bewoners van de stad Moklom en de kansarme kinderen in de nabij gelegen steden en dorpen, nieuwe kansen krijgen. De weeskinderen zullen worden opgevangen en onderhouden. De gemeenschap zal het gezamenlijke gebed in een volwaardig moskee kunnen verrichten. Dit project heeft de stad Moklom en omgevening, volledig veranderd en de gemeenschap verblijd! De jeugd die in deze onderwijsinstelling een opleiding zal genieten, zal een bewuste jeugd worden. Een jeugd die bijdraagt aan de samenleving van Tsjaad. Sterker nog, zij zullen mogelijk de toekomstige koers van het land bepalen. Met dit soort projecten zal niet alleen één dorp of stad veranderen, maar beetje bij beetje, een heel land en in het verlengde daarvan, een heel continent veranderen.

Wij zij blij, gelukkig en trots omdat wij hebben mogen bijdragen aan de realisatie van dit project. Wij willen dan ook iedere donateur bedanken, immers zonder jullie steun was dit niet mogelijk geweest. In het specifiek bedanken wij; ‘Stichting voor de mens’, ‘Amsterdam Bayanlar Sadaka Grubu’ en de gulle ondernemers die zich hebben ingespannen en vrijgevig hebben gedoneerd aan dit project. Moge Allah (swt) jullie allen rijkelijk belonen met het goede, en jullie standvastig houden op het juiste pad!

Delen