11 augustus 2022

Wij verlichten arme huishoudens in Gaza

Een van de belangrijkste eigenschappen van ontwikkelingslanden is dat ze beschikken over energiebronnen. Energie is de kern van industrialisatie en verstedelijking. Ons dagelijks leven en alles wat daaromheen draait is gebaseerd op energie. Zonder deze primaire behoefte kunnen we geen gebruik maken van persoonlijke apparaten, maar ook huizen, fabrieken of straten kunnen niet functioneren zonder. Kortom: landen die energierijk zijn, zijn ‘s werelds rijkste landen. Landen die energiearm zijn, zijn ‘s werelds armste landen.

Net zoals in veel sectoren sprake is van grote ongelijkheid, zo is er ook in de energiesector oneerlijke verdeling van de beschikbare bronnen. Landen die beschikken over militaire kracht, beheren doorgaans ook het merendeel van energiebronnen die voorhanden zijn. Energie wordt sinds het begin van de 21e eeuw als wapen gebruikt en is een effectieve methode om de tegenpartij te benadelen. Op dezelfde manier zijn energiecentrales altijd doelwit geweest van militaire (cyber)aanvallen.

Tussen Israël en Palestina woedt er al jaren oorlog. In deze oorlog is Gaza vaker het doelwit van Israël geweest. Tijdens deze aanvallen richt Israël zich voornamelijk op energiecentrales. Zodoende wordt toegang tot energiebehoeften, en daarmee dagelijkse behoeften, in Gaza overschaduwd. Soms duurt dit dagen, weken of zelfs maanden. De samenleving in de Gazastrook wordt ontnomen van publieke ruimtes en diensten, waaronder ziekenhuizen, die wegens een tekort aan energie stil komen te vallen.

IHH Nederland is een humanitaire hulporganisatie die zich hard in zet om projecten te realiseren, die het dagelijkse leven voor de mens vergemakkelijken. IHH NL draagt met regelmaat bij aan de ondersteuning van de bevolking van de Gazastrook. Gedurende het hele jaar worden er voedselprojecten en andere relevante projecten uitgevoerd om een hand toe te reiken aan het volk. Zo delen wij oplaadbare lampen uit aan de bevolking, die door de bezetting slechts een paar uur per dag elektriciteit heeft. Dit project wordt jaarlijks gerealiseerd om Gaza en haar huishoudens te verlichten. Dankzij deze lampen kunnen leerlingen studeren en families ’s avonds huishoudelijke taken verrichten.

Met een klein bedrag van €15-, verlicht je niet alleen een huishouden in Gaza, maar ook het hart van vele families.

Delen