11 februari 2013

Waterputten in Bangladesh

Op veel plaatsen op de wereld is er sprake van waterschaarste. Voornamelijk in Afrika is dit het geval. Soms regent het er maanden niet, in gebieden waar het 2 a 3 keer per jaar hevig regent is het water niet blijvend. Integendeel, het overstroomt de vruchtbare grond. Daarom ontstaat er elk jaar meer erosie en verwoestijning.

Ondanks dat het veel regent in Bangladesh, het armste land in Zuid- Azië, heeft het land moeite met het vinden van schoon water. Dit komt doordat het land dit niet te bieden heeft. De waterbenodigdheden van de mensen worden voldaan door de plassen die ontstaan door de regen. De plassen die geen doorstroming hebben worden gebruikt als drinkwater en voor de reiniging. Dit vormt een groot gevaar voor de gezondheid van de mens. Vijf op de 10 kinderen worden ziek door schoon water schaarste. Voornamelijk ziektes zoals buikgriep zijn een gevaar voor de kinderen. Vele kinderen komen door deze ziektes te overlijden al voordat ze de leeftijd van 5 jaar hebben bereikt.

IHH Nederland is al 2 jaar bezig met het bouwen en openen van waterputten in Bangladesh. De meest  geschikte plaatsen voor de waterputten worden door deskundigen vastgesteld. Voor de hygiëne worden de waterputten overdekt en worden ze voorzien van handpompen. Mensen kunnen zo gebruik maken van schoon water. IHH Nederland heeft in 2011 in totaal 51 waterputten gebouwd en geopend in Bangladesh.

Iedere waterput in Bangladesh wordt geopend voor €550-, en kan gebruikt worden door 350 personen.

Delen