31 december 2023

In Marokko is hulp geboden aan slachtoffers van aardbeving

In de Hoge Atlas-bergen, 71 km ten zuidwesten van de stad Marrakesh in Marokko, vond een aardbeving plaats met een diepte van 18,5 en een magnitude van 6,8. Meer dan 3000 mensen kwamen om het leven en duizenden raakten gewond.

IHHNL startte onmiddellijk na de aardbeving met de voorbereidingen voor de noodcampagne en organisatie van deze. Vrijwilligers van IHHNL begaven zich de dag na de aardbeving ter plaatse. In samenwerking met een lokale partnerorganisatie in Marokko werd veldonderzoek verricht. Zo werden de zwaarst getroffen gebieden bezocht om de situatie en de behoeften te analyseren, waarna onmiddellijk start werd gegeven aan de distributie van noodzakelijke hulpgoederen.

  • We zijn in de eerste instantie begonnen met de distributie van drinkwater en basisvoedsel. De distributie bestond vooral uit essentiële voedingsmiddelen, zoals melk voor kinderen.
  • Van de slachtoffers waarvan de huizen volledig verwoest waren, werd vastgesteld dat ze behoeften hadden aan basis huishoudelijke artikelen. Hierop werden dringend veelgebruikte spullen zoals ovens en andere essentiële benodigdheden gedistribueerd. Naast een oven werden ook hulpgoederen zoals gasflessen en ingrediënten voor brood verspreid, zoals bloem, olie en gist.
  • Omdat de aardbeving meer schade aanrichtte in landelijke en bergachtige gebieden, werden in deze gebieden dekens en tenten gedistribueerd. Dit vooral in rekening houdende dat de regio bekend staat om koude nachten en de winter die er naderde.
  • Van de slachtoffers waarvan de huizen volledig verwoest waren, werd vastgesteld dat sommigen geen andere kleding hadden dan ze droegen. Aan deze noodbehoeftige mensen werd kleding uitgedeeld.
  • Na grote natuurrampen, zoals aardbevingen, is het risico op de verspreiding van besmettelijke ziekten groot. In dergelijke situaties zijn schoonmaakartikelen van cruciaal belang. Daarom werden ook schoonmaakartikelen gedistribueerd.
  • In de eerste dagen na de aardbeving werden alle mogelijke inspanningen geleverd om aan urgente behoeften te voldoen. Echter, op de lange termijn is het van essentieel belang om de behoeften van de aardbevingsslachtoffers met betrekking tot huisvesting en dagelijkse benodigdheden te vervullen. Het is van cruciaal belang om permanente huizen te bouwen voor de aardbevingsslachtoffers tijdens de wintermaanden, of op zijn minst containerwoningen op te zetten. Volgens de bevindingen van onze vrijwilligers die hulp distribueren, zijn in de hogere delen van de Atlas-bergen, waar dorpen zijn verwoest, de winterse omstandigheden ontzettend zwaar. Vooral de mensen in dat gebied hebben dringend behoefte aan containerwoningen. Om deze reden zijn 50 containerwoningen aan de slachtoffers van de aardbeving in bergdorpen geleverd.

IHHNL zal gedurende het hele jaar bij de implementatie van de hulpprojecten in Marokko, prioriteit geven aan de behoeften van aardbevingsslachtoffers en zal proberen deze behoeften te vervullen binnen de mogelijkheden.

Delen