8 augustus 2018

Soumaya’s vreugde!..

Het is dinsdag 5 juni 2018. Het team van IHH Nederland is wederom onderweg naar Tsjaad, een van de armste landen ter wereld. Onder ons heerst een sfeer van enthousiasme. De groep waarmee we reizen is namelijk groter dan normaal. We reizen samen met vrijwilligers van de hulporganisaties ‘Stichting Catkapi’ en ‘Stichting Bag to Happiness’. Tevens reizen er Marokkaanse en Libanese zakenlui uit Duitsland met ons mee. Ons enthousiasme wordt gevoed door deze groep waarmee we hopelijk meer behoeftigen en weeskinderen kunnen helpen.

In de vroege uren van woensdag arriveren we in ons hotel in N’Djamena, de hoofdstad van Tsjaad. We rusten even uit en vertrekken weer om ons eerste project uit te voeren. We zullen schrijfgerei uitdelen in een van de buitenwijken van N’Djamena aan de leerlingen van de Abubakr Musa school. Onderweg groeide ons enthousiasme met iedere seconde, mede omdat er onder ons vrijwilligers waren die dit voor het eerst mee zouden maken.

Bij aankomst werden we zeer gastvriendelijk ontvangen door het bestuur van de school met maar liefst 1600 leerlingen. Vervolgens kregen we een rondleiding van de lokalen en van de school. Tijdens de rondleiding merkten we dat de lokalen niet waren voorzien van de nodige materialen die men van oudsher verwacht te treffen in een klaslokaal. Er waren geen tafels, stoelen, boeken, schriften, pennen of potloden etc. De leerlingen werden onderwezen in bouwvallige lokalen op vloeren van aarde. De leerlingen zaten boven op elkaar en luisterden aandachtig naar de leraar en probeerden zo veel mogelijk te leren.

Het was warm, bijna heet. De klassen waren krap en druk. De leerlingen waren aan het zweten, maar gingen desondanks door met hun opleiding. De leerlingen die zich in de lokalen bevonden hadden vergeleken met andere kinderen in Tsjaad ‘geluk’. In Tsjaad zijn er namelijk bijlange na niet genoeg scholen waardoor miljoenen kinderen niet naar school kunnen. Om die reden moeten de bestaande scholen leerlingenaantallen aannemen die ver boven hun capaciteit liggen.

Met de hulp uit Nederland hebben wij 1000 leerlingen kunnen voorzien van schooltassen, schriften, pennen en andere schoolspullen. Het was één groot feest op het schoolplein nadat we klaar waren met het uitdelen. Een groot aantal kinderen kregen immers voor het eerst bepaalde schoolspullen. Een van de leerlingen genaamd Soumaya bekeek keer op keer de vakken van haar schooltas, haar schriften, haar potloden en gummen. Aan haar uitdrukking was duidelijk te zien dat ze dolgelukkig was. De vreugde van Soumaya en de andere kinderen zouden we zelfs in volumes van boeken niet kunnen beschrijven.

Wat is het mooi om behoeftigen blij te maken, wat is het mooi om de leerlingen van een land te verblijden, wat is het mooi om bruggen te leggen naar de armste streken ter wereld. Wij kunnen onze donateurs die dit mogelijk maken niet genoeg bedanken!

 

Delen