16 november 2021

Slachtoffers van gestorven kamelen Tsjaad voorzien van gezondheidshulp

In Tsjaad zijn de kamelen van vele families getroffen door een virus en daardoor gestorven. De organisatie heeft de getroffen families geholpen door: voedselpakketten uit te delen, waterputten te openen en grondige gezondheidscontroles uit te voeren.

Natuurrampen, besmettelijke ziekten en oorlogen blijven de wereldbevolking bedreigen. Er gaat geen dag voorbij dat nieuwe rampen opduiken. Dit keer is Tsjaad een van de getroffen regio’s.

Tsjaad bestaat voor een groot deel uit woestijnen. De bewoners van Tsjaad leven in klimaatomstandigheden en hebben beperkte middelen om in hun onderhoud te voorzien. Landbouw- en handelsmogelijkheden zijn zeer schaars. Hun levensonderhoud is dan ook afhankelijk van kamelen en fokgeiten. Doordat kamelen en geiten in staat zijn om in de meest moeilijke omstandigheden te overleven, zijn zij makkelijke dieren om te houden.

Veel van deze families in woestijngebieden in Tsjaad, onderhouden hun inkomen door middel van kamelen. Echter zijn vele kamelen begin dit jaar getroffen door een onbekend virus en gestorven. Zodoende zijn er honderden slachtoffers gevallen. Zij proberen nabij de hoofdstad van Tsjaad, Ndjamena, in tenten van stro te overleven. Deze mensen verkeren in noodhulp van voedsel en water. Als er niet ingegrepen wordt, zal een groot deel van de kampbewoners sterven.

De lokale partnerorganisatie van IHH Nederland, OHAD, analyseert sinds lange tijd dit proces en geeft regelmatig rapport over de ontwikkelingen. In de maand augustus heeft de organisatie, samen met Stichting Rizq, aan minstens 700 mensen in het kamp voedselpakketten uitgedeeld. Bovendien heeft Stichting Bashiearah in deze regio waterputten laten bouwen, zodat de kampbewoners gebruik kunnen maken van schoon (drink)water.

IHH Nederland heeft tevens in dit kamp een medische tent opgezet. In deze tent worden mensen regelmatig onderzocht, voorzien van medicatie en waar nodig naar het ziekenhuis overgeplaatst. Deze tent is momenteel continu in gebruik.

Wij verzoeken al onze donateurs en vrijwilligers om te denken aan deze broeders en zusters.

Delen