20 april 2012

Scootmobielen en rolstoelen voor gehandicapten in Sivas

In samenwerking met stichting Hayat Agaci, de gemeente Sivas heeft  Platform van Nederlanders uit Sivas en IHH Nederland 75 gehandicapten uit Sivas geholpen aan scootmobielen en rolstoelen.

Na een lange reis van de vrachtwagen van Nederland naar Sivas (Turkije) met daarin de scootmoebielen en rolstoelen, zijn tijdens een programma met festiviteiten en optredens van verschillende lokale artiesten en (volks)dansgroepen voor de gemeentehuis van Sivas, de spullen aan de gehandicapten uitgedeeld.

In zijn toespraak benadrukte de voorzitter van het Platform van Nederlanders uit Sivas Ibrahim Citil dat ieder persoon te maken kan hebben met een handicap en ging door als volgt, ‘’De scootmobielen en rolstoelen die we vandaag uitdelen zijn misschien niet voldoende voor Sivas. Sinds 1992 zetten we dergelijke hulp voort. Wanneer wij, Nederlanders uit Sivas, denken aan Sivas voelen we het gemis en het verlangen om meer voor onze stad te doen. Ons platform is opgericht om 60 duizend inwoners uit Sivas bijeen te brengen. We willen onze achtergrond beschermen en deze overdragen aan de komende generaties. ‘’

Dogan Ürgüp, burgemeester van Sivas, vertelde in zijn toespraak dat in het eerste jaar van zijn ambt meer dan 60 gehandicaptenwagens werden uitgedeeld aan de inwoners. ‘’Iedereen kan ten gevolge van een ongeluk of een andere omstandigheid gehandicapt raken. Sivas wordt al 3-4 jaar geholpen met de sociale steunprojecten. Zolang er zulke behulpzame mensen bestaan geloof ik dat geen één gehandicapte zonder gehandicaptenwagen zal komen te zitten. Ik wens onze broeders en zusters die een scootmobiel of een rolstoel hebben gekregen veel plezier en geluk.’’Hüseyin Gündüz, voorzitter van IHH Nederland, gaf vervolgens informatie over de organisatie van de stichting. Hij zei het volgende,’’Wij zijn actief in 40 landen over de wereld. Onze werkzaamheden bestaan onder andere uit weesprojecten, waterprojecten, onderwijsprojecten, gezondheidsprojecten, landbouwprojecten en noodhulpprojecten. Momenteel zijn we in Sivas in het kader van het gezondheidsproject. Wij hebben onze gehandicapte broeders en zusters enorm geholpen door hen te voorzien van deze scootmobielen en rolstoelen.  Deze hulp zal ook het leven van de moeders en vaders die hun kinderen moesten dragen vergemakkelijken,  mobiliteit en zelfstandigheid van de betrokkenen vergroten. Ik bedank iedereen die heeft bijgedragen aan de realisatie van dit project , met name de donateurs van IHH Nederland.’’

De burgemeester liet zijn betrokkenheid zien met de gehandicapten die een scootmobiel of een rolstoel kregen. De gehandicapten hielden een proefrit voor het gemeentehuis.Vervolgens overhandigde burgemeester Dogan Ürgüp de voorzitter van het Platform van Nederlanders uit Sivas Ibrahim Citil en de voorzitter van IHH Nederland Hüseyin Gündüz een plaket ter waardering van hun bijdrage.

IHH Nederland zal soortgelijke hulp blijven voortzetten in verschillende delen van Turkije.Met deze spullen die met bijdrage van IHH Nederland en het Platform van Nederlanders uit Sivas naar Turkije werden gebracht werden ook mensen in Balikesir Edremit, Istanbul en Yozgat geholpen.

Delen