7 mei 2018

Samen walnootbomen planten in de Balkan

De Balkan kenmerkt zich door een geschikt klimaat en een vruchtbare grond voor de landbouw. Onderzoek toont aan dat verbouwing van verscheidene gewassen een sterk economisch voordeel kan bieden aan de inwoners van de Balkan. Hoewel er reeds agrarische activiteiten worden uitgevoerd, kunnen weinig families profiteren van de vruchtbare grond en het geschikte klimaat. Zaden, gereedschap en de nodige installaties zijn duur. Hoe komt men aan geld om dat aan te schaffen? IHH NL schiet hen te hulp!

IHH Nederland biedt de nodige ondersteuning voor de verbouwing van walnootbomen aan families in Kosovo en de Servische regio grenzend aan Kosovo.

Waarom walnootbomen? De omstandigheden en voorwaarden in de Balkanregio zijn ideaal voor de verbouwing van walnoten. Bovendien heeft de oogst een hoge economische waarde. De walnootbomen zijn gekeurd en onderworpen aan injecties door bevoegde ingenieurs, teneinde de volksgezondheid te beschermen. Zowel tijdens het planten als gedurende de groei worden de bomen geïnspecteerd door vakmensen. Na drie jaar verzorging zijn de bomen klaar voor een jaarlijkse oogst. Deze oogst wordt op markten verkocht en vormt nu een inkomen voor de familie.

Waarom de Balkanregio? De Albanese moslimbevolking van Kosovo en Preševo in Servië, is in het begin van de 20e eeuw geteisterd door een oorlog met de Serviërs. Grote aantallen Albanezen zijn vermoord, vrouwen zijn weduwe geworden en kinderen zijn achtergelaten als wees. Het is onze missie om deze slachtoffers een hart onder de riem te steken. In dit kader heeft IHH Nederland in totaal ruim 900 walnootbomen gedoneerd aan oorlogsslachtoffers om hun te voorzien van een inkomstenbron.

De kosten voor een walnootplant, de verbouwing-, vervoer- en verzorgingskosten zijn slechts €10. Met de hulp van onze donateurs zullen wij dit project voortzetten om honderden families te voorzien van werk en inkomen. Plant jij ook een walnootboom in de Balkan?

 

Delen