5 oktober 2022

Noodhulp Kyrgyzstan is gerealiseerd

IHH Nederland heeft de recente slachtoffers van de conflicten op de grens van Kyrgyzstan en Tadzjikistan, in de periode van 14 en 17 september 2022, voorzien van noodhulp. Hierbij heeft de organisatie aan 400 families noodhulp pakketten gedistribueerd.

Conflicten op de (voormalige Sovjet) grenzen van Kirgizstan, Oezbekistan en Tadzjikistan; die samen de Fergana Vallei vormen, veroorzaken al meer dan 30 jaar politieke spanningen.

Binnen de landsgrenzen in deze regio, bevinden zich andere landsgrenzen van buurlanden in de vorm van eilandjes. Sinds 1991 veroorzaken deze eiland-grenzen, transities en de relaties tussen de lokale volkeren allerlei problemen. Dit probleem wordt versterkt door onenigheid rondom de verdeling en controle van waterbronnen, weilanden en veiligheidszones. Van tijd tot tijd resulteren deze meningsverschillen in gewelddadige conflicten.

De grenslengte Kyrgyzstan-Tajikistan is tussen de 970 en 987 km. Voor een deel van deze grenzen, bestaande uit 300 km, heerst er onenigheid tussen de partijen. Hierdoor zijn de grenzen tussen Kyrgyzstan en Tadjikistan nog steeds niet definitief gesteld. Mede hierdoor zijn er sinds 2010 minstens 200 conflicten in de regio uitgebarsten. Dit toont de urgentie van vrede en het wegwerken van problemen in de regio aan.

De meest recente conflicten hebben zich in de periode van 14-17 september 2022 voorgedaan. Volgens een verslag uit Kyrgyzstan zijn hierbij, door Tadzjiekse aanvallen, 59 Kyrgyz burgers omgekomen. 163 mensen zijn gewond geraakt en 282 huizen zijn verwoest. Meer dan 130 duizend mensen zijn geëvacueerd. Berichtgeving uit Tadzjikistan vermeld dat er 41 Tadzjieken zijn omgekomen en veel gewonden zijn geraakt. Bovendien zijn meer dan 30 duizend mensen uit de regio geëvacueerd. (Bron, Doç. Dr. Cengiz Buyar)

IHH NL voert al meer dan 10 jaar verschillende projecten in Kyrgyzstan uit, waaronder wees-, gezondheid-, onderwijs- en veeteeltproducten. Kyrgyzstan is namelijk een van de armere landen in Centraal Azië. In recente geschiedenis zijn er in het land verschillende interne spanningen voorgekomen, waardoor er sprake is van economische instabiliteit. Dit laat z’n invloed op de bevolking merken.

Met onze Kirgizische partnerorganisatie Ak-Demilge hebben we op 22 september 2022 in de stad Batken 400 families, die slachtoffer zijn gevallen op de grens, voorzien van noodhulp. Elke familie heeft een voedselpakket van 24 kg en hygiëne pakketten ontvangen.

De inhoud van deze pakketten waren als volgt:

1-      3 lt plantaardige olie

2-      10 kg meel

3-      5 kg macaroni

4-      1 pak thee

5-      1 kg zout

6-      2 kg suiker

7-      3 kg rijst

8-      1 hygiëne pakket (met 10 verschillende producten)

9-      1 pak baby luiers

Delen