Als gevolg van de grote explosie in 2020 in hoofdstad Beiroet, heerst er vandaag de dag nog steeds politieke chaos en economische instabiliteit in Libanon. Naast de consequenties van de wereldwijde pandemie, heeft ook de oorlog tussen Oekraïne en Rusland het land hard getroffen en de levensomstandigheden van veel mensen verslechterd.
De economische instabiliteit in Libanon beïnvloedt, naast alle dagelijkse aspecten, vooral de medische sector. Besmettelijke ziektes zoals cholera zijn na lange tijd weer opgedoken. De gezondheidsinstituten in het land falen in capaciteit en middelen, om de snel groeiende golf van besmettelijke ziektes tegen te houden. Een tekort aan medicamenten is dan ook de reden voor de grote sterfgevallen.
Op 6 oktober 2022 heeft de Ministerie van Volksgezondheid de eerste cholera voorval in het zuiden van Libanon bekend gemaakt. Tot 24 oktober zijn over het hele land meer dan 913 cholera voorvallen bevestigd, waarvan 14 sterfgevallen. Deze gevallen komen voornamelijk in de regio’s Arsal, Baalbek en Bekaa, Libanon gebergte en Oost Libanon voor. Meer dan de helft van de patiënten zijn kinderen onder de 14 jaar. Een op de drie van dit aantal zijn kinderen tussen de 0 en 4 jaar. Medische specialisten geven aan dat de werkelijke getallen driemaal groter zijn dan de getallen die door de Ministerie van Volksgezondheid worden bevestigd. Dit komt voort uit beperkte testmogelijkheden. Tevens zijn specialisten bezorgd dat de slechte infrastructuur van waternetwerken in het land, de cholera verspreiding erger zal maken. In slechts 14 dagen is het aantal virus patiënten in 5 regio’s namelijk verspreid naar 45 regio’s door het hele land.
Om de heersende virus te bestrijden heeft de partnerorganisatie in Libanon verschillende soorten hulp verzocht, waaronder serums. Dit voorstel is goedgekeurd en het benodigde budget is overhandigd. Vervolgens zijn de vaccinaties en distributies van verschillende medicamenten gestart in verschillende regio’s, met als prioriteit vluchtelingenkampen en andere risico gebieden. Volgens het plan zullen in 12 gezondheidscentra in totaal 2600 mensen gevaccineerd worden. Zodoende zal men de verspreiding van cholera tegengaan en minstens 13 duizend individuen preventief beschermen.