30 januari 2023

Huisrenovatie Project verwezenlijkt in Palestina-Gaza

IHH Nederland maakt zich hard voor de verbetering van mensenlevens. In dit kader heeft de organisatie 38 huizen in de regio Gaza gerenoveerd, die als gevolg van Israëlische luchtaanvallen zijn vernield.

Met meer dan 2 miljoen inwoners, in een gebied ter grootte van 360 vierkante meter, wordt de Gazastrook erkend als de dichtstbevolkte plek ter wereld. Door een snel groeiende bevolking, waarvan de helft bestaat uit jongeren onder de 18 jaar, heeft Gaza continu behoefte in nieuwe middelen. Daarnaast komt kijken dat deze regio continu het doelwit is van Israëlische luchtaanvallen. Hierdoor worden veel gebouwen, waaronder institutionele gebouwen zoals ziekenhuizen, verwoest. Hierdoor hebben bouwprojecten een grote relevantie voor de bevolking van Gaza.

De Palestijnse Ministerie van Bouw en Huisvesting vermeld dat na de luchtaanvallen van 5 augustus 2022, die drie dagen lang duurde, circa 2 duizend woningen zijn beschadigd. Tijdens de recente aanvallen zijn 25 woningen compleet verwoest, 80 anderen hebben serieuze schade opgelopen en zijn momenteel onbruikbaar.

Door andere luchtaanvallen uit het verleden zijn er circa 2300 gebouwen verwoest, en nog niet gerenoveerd. Bovendien zijn er minstens 70 duizend andere woningen die door een tekort aan budget nog niet hersteld kunnen worden .

Wegens de financiële situatie in Gaza, en de embargo’s op belangrijke bouwmaterialen, hebben de bewoners van Gaza een zwaar leven te verduren.

De gegevens van Internationale Organisaties en Mensenrechtenorganisaties benoemen na water en voedsel, ook onderdak tussen de fundamentele rechten van de mens. Elk individu heeft namelijk het recht op onderdak, om zichzelf te beschermen van de omgeving en om het leven onder gezonde omstandigheden voort te zetten. Dit is helaas niet het geval voor het merendeel van bevolkingen die leven in ontwikkelingslanden, of landen die zich bevinden in interne en externe conflicten. De Gaza regio in Palestina is een van deze gebieden.

Zoals gewoonlijk probeert IHH NL middels verschillende hulpprojecten, in de behoeften van de meest benadeelde individuen te voorzien. De organisatie laat daartoe regelmatig onderzoek verrichten aan de partnerorganisaties in desbetreffende landen. In dit kader heeft de organisatie de renovatie van 38 woningen in Gaza voltooid.

Delen