20 februari 2017

Geiten project in Afrika

Eén van de vele projecten van IHH Nederland is het geiten project. Dit project loopt in de vier armste landen van Afrika; Tsjaad, Kameroen, Somalië en Niger. In de periode 17-23 februari 2017 is er in Tjaad aan 26 arme families 130 geiten gedoneerd.

Somalië ligt in het Oosten van Afrika, ookwel de Hoorn van Afrika genoemd. Het land is 638.000 km2 groot en telt ongeveer 10 miljoen inwoners.  Ruim  99% van de inwoners is moslim.

Niger ligt ten zuiden van de Sahara in Centraal Afrika. Het land is 1.186.408 km2 groot en telt ongeveer 17 miljoen inwoners.  Islam is de meest dominante godsdienst in het land, met ruim 80% van alle inwoners.

Tsjaad ligt ten zuiden van de Sahara in Centraal Afrika. Het land is 1.284.000 km2 groot en telt ongeveer 10 miljoen inwoners.  Islam is de meest dominante godsdienst in het land, met ruim 60% van alle inwoners.

Beide landen hebben  een warm en droog woestijn en steppe klimaat.  Het Somalische landschap bestaat voornamelijk uit droge vlaktes  en het noorden en midden van Niger bestaat uit Saharawoestijn. Slechts 15%  van de landen is geschikt voor landbouw.

De economie van beide landen is voornamelijk gebaseerd op landbouw en veeteelt.  Er zijn enkele rundveehouderijen, maar het merendeel bestaat uit kleinschalige veehouderijen waar vooral  geiten worden gehouden. Doordat geiten in staat zijn om  in de meest moeilijke omstandigheden te overleven en zij zich voeden met verschillende soorten vegetatie, zijn zij makkelijke dieren om te houden.

IHH NL helpt de minderbedeelden families in Somalië door hen vijf geiten te schenken.  Hiervan zijn  er vier een vrouwtjes geit (sik) en is er één mannetjes geit (een bok). Hiermee wordt hen een basis gegeven waarop men in hun eigen levensvoorziening kan voorzien. Voor €110 kunt u ook een familie in Somalië steunen en kunt u voor hen een geit kopen.

In Niger worden de arme families geholpen door hen vier geiten te schenken.  Ook hier weer één bok en de overige drie sik. U kunt al voor €80 een geit kopen voor een familie in Niger.

In Tsjaad worden de arme families geholpen door hen vijf geiten te schenken.  Ook hier weer één bok en de overige vier sik. U kunt al voor €65 een geit kopen voor een familie in Tsjaad.

De geiten die aan de families worden gegeven krijgen gemiddeld twee keer per jaar jonge geitjes.  Een familie die in eerste instantie met vier of vijf geiten begon, heeft zo op den duur een hele kudde geiten.

Op deze manier helpt IHH NL families met een langdurige oplossing tegen armoede. De families zijn in staat om henzelf en hun familie te voeden en kunnen hun mini veehouderij doorgeven aan hun kinderen.

Delen