13 maart 2020

Een mooie dag in Eindhoven

De voorbereidingen waren al maanden van tevoren getroffen. Daarmee ook de spanning. De Eindhovense vrijwillgers van IHH Nederland bevonden zich in ons kantoor om een voorstel te doen voor een duurzaam project. Hoewel ze het spannend vonden, maakten ze zich ook zorgen. Ze wilden een complex laten bouwen met een weeshuis, school en moskee. Ze wisten dat de realisatie van zo een groot project tenminste € 150.000,- zou bedragen. De vraag was of ze dat bedrag zouden kunnen inzamelen. Ondanks hun zorgen hebben ze hun voorstel gepresenteerd. Het idee was om verschillende programma’s te organiseren die ze met behulp van social media onder de aandacht wilden brengen. Het IHH Bestuur keurde het project goed en zo begonnen de voorbereidingen.

Het project zou uitgevoerd worden in Tsjaad. Tsjaad heeft een oppervlakte van 1.284.000 vierkante kilometer, waarvan een groot deel bestaat uit woestijngebieden. Het is een van de vijf armste landen ter wereld. De bevolking is grotendeels moslim en houdt zich voornamelijk bezig met landbouw en veeteelt.

Het complex zou het “Ashab-ı Suffa complex” gaan heten. Ashab-ı Suffa was een onderwijscentrum in de Moskee van de Profeet in Medina, waarvan de leerlingen metgezellen waren en het onderwijs werd voorzien door de Profeet (s.a.v.). Het complex zal zo genoemd worden met de hoop dat het dezelfde vruchten zal afwerpen.

Het complex zal een weeshuis omvatten waarin 70 weeskinderen zullen verblijven; een school waarin 300 leerlingen onderwezen zullen worden; en een moskee waarin 200 mensen kunnen bidden.

De Eindhovense vrijwilligers van IHH Nederland hebben geluisterd naar de instructies met betrekking tot het project en zijn vervolgens begonnen aan de werkzaamheden. Hun zorgen leken verdwenen te zijn. Ze waren vastberaden en bereid om door te zetten, mocht dat nodig zijn. Ze zouden dag en nacht werken om hun doel te verwezenlijken. Met deze overtuiging zijn ze begonnen met de promotie van het project en hebben ongeveer € 17.000,- ingezameld via social media. Op 8 maart 2020 hebben ze een benefiet georganiseerd in Nazar Partycentruml, waar mensen uit Eindhoven en de wijde omgeving aan hebben deelgenomen. Tijdens het benefiet is maar liefst € 17.250,- ingezameld, oftewel een groot deel van het benodigde bedrag voor het complex.

Vergelijkbare programma’s zullen georganiseerd en uitgevoerd worden totdat het benodigde bedrag is ingezameld.

 

Delen