De Rohingya is een etnische groep die leeft in Zuid-Azie. In de afgelopen jaren zijn hun huizen in brand gestoken, zijn ze mishandeld en verdreven uit hun woonplaatsen.
Meer dan een miljoen Rohingya wonen al 30 jaar lang in een klein gebied aan de Bengaals-Myanmarese grens. Zij proberen hun leven onder zware omstandigheden voort te zetten. Hoewel zij officieel vluchtelingen zijn leiden de Rohingya een gevestigd bestaan. In het kleine gebied waarin zij wonen worden kinderen geboren, komen mensen te overlijden en worden nieuwe gezinnen gesticht. Zij hebben dan ook behoefte aan allerlei spullen.
Bangladesh huisvest al 30 jaar lang vluchtelingen en heeft op het eiland Bhasan Char, 34 kilometer ten westen van de stad Chittagong, een vluchtelingenkamp voor 100.000 vluchtelingen gebouwd. Op het eiland dat voorheen onbewoond was worden nu vluchtelingen gehuisvest. Op dit moment wonen ongeveer 10.000 vluchtelingen op het eiland. De Verenigde Naties (VN) en veel Ngo’s hebben hun zorgen uitgesproken over het plan om vluchtelingen op het eiland te vestigen, omdat het eiland in het verleden vaak is overstroomd. Hoewel de voorzieningen op het eiland beter zijn dan in de kampen waarin ze wonen, willen veel vluchtelingen niet naar het eiland. Toch worden zij door de regering gedwongen om te verhuizen naar het eiland. Op het eiland zullen zij een nog geïsoleerder leven leiden.
De Rohingya zijn afhankelijk van de steun van de VN en hulporganisaties in hun levensonderhoud. De VN heeft echter laten weten dat zij geen steun zullen bieden aan de vluchtelingen op Bhasan Char, waardoor de vluchtelingen op het eiland het erg moeilijk zullen krijgen.
IHH Nederland heeft in de afgelopen twintig jaar regelmatig hulp geboden aan de Rohingya. We bieden noodhulp aan wanneer dat nodig is en voeren regelmatig projecten uit in het kader van gezondheidszorg en sociale steun.
Wij willen al onze donateurs bedanken die dit prachtige project hebben gesteund.