25 januari 2018

Bouw een huis in Tsjaad!

In 2016 heeft IHH NL een waterput laten bouwen in een dorp genaamd ‘Saqafeh’, op twee uur rijden ten noordoosten van de hoofdstad Ndjamena in Tsjaad. Tijdens de maand Ramadan in 2017, hebben wij wederom dit dorp bezocht, deze keer om een routine controle uit te voeren van dezelfde waterput. Wat wij daar echter aantroffen was hartverscheurend. De dorpelingen van het dorp in Saqafeh waren tijdens de Ramadan naar een buurdorp gegaan om naar qor’aan recitaties te luisteren. De achtergebleven kinderen in het dorp speelden met vuur, wat leidde tot een catastrofale gebeurtenis. Het hele dorp brandde volledig uit. De huizen die in het arme dorp stonden, waren gebouwd van bomen, modder, vlechtwerk en bladeren. Hierdoor zijn alle 107 huizen in het dorp volledig verbrand en verwoest. Het was slechts een schrale troost dat er geen doden waren bij deze nachtmerrie.

Na deze gebeurtenis heeft IHH NL het dorp met regelmatig gesteund met voedsel pakketten en huishoudelijke benodigdheden. Dit was uiteraard geen oplossing voor de afgebrande huizen. Wij wisten dat er op zijn minst onderdak moest komen voor de slachtoffers van deze nachtmerrie. Daarom hebben wij een inventarisatie opgemaakt en onderzoek ingesteld, hoe wij dit het beste konden aanpakken. Samen met stichting ‘’catkapi’’ zijn wij een inzamelingsactie gestart om 100 huizen te bouwen in het dorp. En daarnaast een Masjid, school en toiletten. Er is een bouwtekening gemaakt en het volledige budget is vastgesteld. De start van dit project staat gepland voor het eerste kwartaal van 2019.

Omdat er een grote boom ten midden van het dorp staat, is de naam van het dorp gewijzigd naar ‘’het wilgen dorp’’.Het dorp zal plek bieden aan maar liefst 100 huizen, gemaakt uit bakstenen, gegoten beton en uitgerust met een verlaagd dak, een raam en ijzeren deuren. Deze huizen zullen simpel en toch zeer geschikt zijn voor het klimaat van Afrika. De huizen zullen per blok gebouwd worden en ieder blok zal 10 huizen hebben. Tussen de blokken zullen twee heren en twee dames toiletten komen te staan. Daarnaast zal ieder huishouden worden voorzien met een tuin van 100 m2, welke uiteraard goed benut zal worden voor landbouw. Wanneer het zover is, zal iedere familie worden opgeleid, zodat zij het maximale uit hun ruime tuin kunnen halen.

Het bouwen van 1 huis bedraagt slechts € 850,-  en er kan al deelgenomen worden aan dit project vanaf  € 5,-. Donateurs die een volledig huis vergoeden, krijgen een plakaat op de muur van het huis. Donateurs die 5 huizen sponsoren krijgen een eigen straat en de vrijgevige die 10 huizen vergoed, naar hem of haar zal een hele wijk worden vernoemd. Wacht niet langer, en draag bij!

Moge Allah (swt) een huis schenken tenmidden van het paradijs, voor degene die deze slachtoffers voorziet van een dak, Amien!

Doneren kan via; https://ihhnl.org/nl/doneer-nu/

 

Delen