17 oktober 2024

IHHNL is begonnen met hulpactiviteiten in Democratische Republiek Congo

Tussen 9 en 15 september 2024 coördineerde IHHNL-directeur Hüseyin Gündüz verschillende proef hulpprojecten in het oosten van Democratische Congo in de stad Goma. Als onderdeel van het project werden voedselpakketten aan 224 arme gezinnen, schooltassen en -spullen aan 104 arme studenten en vlees van offerdieren aan 150 arme gezinnen uitgedeeld. De projecten, uitgevoerd in samenwerking met een lokale partnerorganisatie, zijn van begin tot eind volgens de IHHNL-standaarden uitgevoerd. Daarom zullen er nieuwe hulpprojecten in dit land worden gelanceerd.

Ieder jaar ziet IHHNL een regelmatige groei in de donatie-inkomsten, waardoor er ieder jaar hulpprojecten in nieuwe landen worden uitgevoerd. Om deze reden heeft IHHNL Democratische Congo toegevoegd aan de lijst van landen waar hulp wordt geboden.

Waarom is IHHNL begonnen met hulpactiviteiten in Democratische Republiek Congo?

Democratische Republiek Congo is een groot en hulpbronnenrijk land in Centraal-Afrika. Het land is met een oppervlakte van ongeveer 2,3 miljoen vierkante kilometer het op één na grootste land van Afrika en het elfde grootste land ter wereld. Met een bevolking van 105 miljoen is het ook het op twee na het grootste land van Afrika. Ondanks zijn geografische grootte en rijke ondergrondse mijnen behoort het tot de armste landen ter wereld.

Eind jaren 1990 begonnen interne conflicten in het land en duurden voort tot in de jaren 2000, wat leidde tot de dood en verplaatsing van miljoenen mensen. Deze conflicten mondden tevens uit in een grootschalige regionale oorlog, waarbij omringende landen werden betrokken.

De Democratische Republiek Congo beschikt over rijke minerale hulpbronnen: een belangrijk deel van ’s werelds waardevolle mineralen zoals kobalt, koper, diamanten, goud en tantaal zijn hier te vinden. Deze rijkdom heeft er echter voor gezorgd dat de rijkdom aan hulpbronnen een factor is geworden die de economische en sociale ontwikkeling van het land negatief beïnvloedt, ook wel de “vloek van de hulpbronnen” genoemd. Dit heeft geleid tot aanhoudende instabiliteit en binnenlandse conflicten. De mineralen, die cruciaal zijn voor de elektronische industrie, zijn een van de belangrijkste oorzaken van de interne conflicten.

Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu gelegen in het oosten van Democratische Republiek Congo aan de grens met Rwanda, is het epicentrum geworden van uitgebreide en complexe interne conflicten. Deze regio is van strategisch belang voor veel gewapende groepen vanwege de rijke minerale hulpbronnen. Conflicten tussen deze groepen vinden vaak plaats en leiden tot ernstige humanitaire gevolgen voor de lokale bevolking.

Conflicten tussen deze groepen hebben geleid tot grootschalige mensenrechtenschendingen, massale verplaatsingen en een voortdurende humanitaire crisis. Goma en de omliggende gebieden worden vaak overspoeld door vluchtelingen en de lokale bevolking worstelt met moeilijke levensomstandigheden. Het is een van de meest bevolkte vluchtelingenregio’s ter wereld met 3 miljoen vluchtelingen.

Delen