15 oktober 2024

In Oeganda zijn protheses en rolstoelen uitgedeeld

In arme landen zijn de levensomstandigheden veeleisend. Voor mensen met een beperking zijn deze omstandigheden nog uitdagender. In arme landen is er namelijk onvoldoende toegang tot gezondheidszorg, en de bestaande gezondheidsinstellingen zijn vaak onbereikbaar voor arme mensen. Hierdoor vormen de levensomstandigheden van mensen met een beperking een grote last, zowel voor henzelf als voor hun families.

IHHNL heeft in Mbale, een stad in het Centraal-Afrikaanse land Oeganda, een zeer belangrijk en levensreddend project uitgevoerd op het gebied van gezondheidszorg. In het kader van het project zijn 8 kinderen, die een amputatie hebben ondergaan, voorzien van een beenprothese, en 2 kinderen met een amputatie een elektrische armprothese. Daarnaast werden er 20 handmatig bediende rolstoelen aan behoeftigen met een loopbeperking uitgedeeld, en ook werd er hulp geboden aan 10 zwaar beperkte behoeftigen met de distributie van handbewogen driewielige fietsen.

Toegang tot protheses en handmatig bediende rolstoelen in Oeganda is van significant belang, vooral voor mensen met een beperkte mobiliteit. Dergelijke hulpverlening biedt zowel op individueel als op maatschappelijk niveau een reeks belangrijke voordelen:

Protheses

Medische hulpmiddelen zoals protheses leveren grote bijdragen aan de gezondheid en functionaliteit van mensen, waardoor ze een onafhankelijker, veiliger en comfortabeler leven kunnen leiden. De ontwikkeling en toegankelijkheid van deze producten zal, parallel aan innovaties in de gezondheidszorg, de algemene welvaart van de samenleving blijven verbeteren.

  • Vooral voor mensen die door een ongeluk of ziekte een ledemaat hebben verloren, kunnen protheses de functie van het verloren ledemaat gedeeltelijk of volledig herstellen. Dit stelt hen in staat om dagelijkse activiteiten onafhankelijk uit te voeren.
  • Been- of armprotheses maken het mogelijk voor mensen om basisbewegingen zoals lopen, grijpen en dragen uit te voeren. Dit is van cruciaal belang voor hun actieve deelname aan het sociale en beroepsleven.
  • Het gebruik van protheses speelt een belangrijke rol bij het herwinnen van zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld. Mensen kunnen zich dankzij protheses vrijer bewegen in de samenleving en het gevoel van sociale isolatie verminderen.

Handmatig bediende rolstoelen

Handmatig bediende rolstoelen zijn een belangrijk mobiliteitsmiddel voor mensen met beperkte bewegingsvrijheid. Deze hulpmiddelen vergroten de onafhankelijkheid van de gebruikers en vergemakkelijken hun deelname aan sociale en dagelijkse activiteiten.

  • Handmatig bediende rolstoelen stellen gebruikers in staat om zelfstandig te bewegen. Dit biedt hen de mogelijkheid om zowel thuis, op het werk als buiten een onafhankelijker leven te leiden.
  • Deze rolstoelen vergemakkelijken de toegang tot winkelcentra, parken, werkplekken en andere openbare ruimtes, waardoor de mogelijkheden voor sociale interactie en deelname toenemen.
  • Handmatig bediende rolstoelen zijn over het algemeen goedkoper dan elektrische rolstoelen. Dit zorgt ervoor dat meer mensen toegang hebben tot dit soort mobiliteitsoplossingen.
  • Handmatige rolstoelen vereisen dat gebruikers hun armen en bovenlichaam gebruiken om zich voort te bewegen, wat zorgt voor regelmatige fysieke activiteit en helpt om de kracht van het bovenlichaam te behouden.
  • Deze rolstoelen zijn vaak licht van gewicht en opvouwbaar, wat de draagbaarheid vergroot. Gebruikers kunnen ze gemakkelijk in voertuigen laden en meenemen wanneer ze reizen.
  • Handmatige rolstoelen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, gewichtsbelastingen en ontwerpopties, waardoor ze kunnen worden aangepast aan de persoonlijke behoeften van de gebruiker.
  • Handmatige rolstoelen zijn ideaal voor gebruik over korte afstanden of binnenshuis en bieden gebruikers een grote mate van vrijheid.

Toegang tot gezondheidszorg is een fundamenteel recht van elk individu. Volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft wereldwijd ongeveer 4,5 miljard mensen geen volledige toegang tot basisgezondheidszorg. Dit komt neer op meer dan de helft van de wereldbevolking. Bovendien worden jaarlijks ongeveer 100 miljoen mensen door medische kosten in extreme armoede geduwd. Dit toont de grote ongelijkheden in de toegang tot wereldwijde gezondheidszorg en het feit dat veel mensen verstoken blijven van basisgezondheidszorg.

Gezonde individuen vormen de basis voor gezonde samenlevingen. Om bij te dragen aan de opbouw van gezonde samenlevingen, heeft IHHNL de afgelopen jaren verschillende hulpprojecten uitgevoerd op het gebied van gezondheidszorg.

Delen