14 oktober 2024

Generatorhulp verleend aan zuurstoffabriek in Jemen

De burgeroorlog die in 2014 in Jemen begon, heeft geleid tot een van de ergste humanitaire crises ter wereld. Deze oorlog is uitgegroeid tot een complex strijdtoneel waarbij ook regionale machten betrokken zijn en wordt door verschillende factoren aangewakkerd. Miljoenen mensen in het land lijden aan honger en ziektes en hebben bijna geen toegang tot basisvoorzieningen. Internationale hulporganisaties zoals UNICEF en het Wereldvoedselprogramma hebben de situatie in Jemen omschreven als “de grootste humanitaire crisis ter wereld”.

IHHNL geeft altijd prioriteit aan humanitaire hulp voor de behoeften van slachtoffers in oorlogs- en crisisgebieden. In dit kader voert de organisatie elk jaar met een gemiddeld budget van 700 duizend euro voedsel-, water-, weeskind-, gezondheids-, onderwijs-, sociale steun- en landbouwprojecten uit in Jemen.

Een van de belangrijkste problemen in oorlogsgebieden is het gebrek aan gezondheidszorg. Vooral door stroomuitval kunnen ziekenhuizen niet goed functioneren, waardoor het leven van patiënten die afhankelijk zijn van zuurstofflessen in gevaar komt. Het is van levensbelang om hoogvermogen generatoren te leveren om deze tekortkomingen te verhelpen.

In de stad Azzan in de regio Swabwa, Jemen, kunnen drie ziekenhuizen en de omliggende gezondheidscentra onvoldoende zuurstof leveren vanwege stroomuitval, waardoor honderden patiënten in gevaar zijn. Op verzoek van onze partnerorganisatie in Jemen heeft de Raad van Bestuur van IHHNL besloten om een hoogvermogen generator te leveren aan de fabriek die zuurstof levert. Met de plaatsing van de generator in de fabriek worden dagelijks 50 zuurstofflessen geproduceerd, wat maandelijks 200 patiënten ten goede komt.

De gezondheidsproblemen die ontstaan door de burgeroorlog in Jemen komen voort uit zowel directe gevechten als de langdurige effecten van deze gevechten op de samenleving. Deze problemen zijn als volgt gecategoriseerd:

  • Door bombardementen, wapens en explosieven ontstaan ernstige verwondingen, waaronder snijwonden, botbreuken, inwendige bloedingen en verlies van ledematen.
  • Verwondingen leiden vaak tot permanente handicaps. Zo kunnen er bijvoorbeeld ledematen verloren gaan door mijnen.
  • Oorlog verwoest infrastructuur en beperkt de toegang tot basisvoorzieningen zoals schoon water, sanitatie en gezondheidszorg. Dit bevordert de verspreiding van infectieziekten.
  • Het gebrek aan kinderinentingen kan leiden tot het opnieuw optreden van ziekten zoals mazelen en difterie.
  • Ziekten zoals cholera, tyfus en hepatitis kunnen zich snel verspreiden in drukke en onhygiënische leefomstandigheden.
  • Ondervoeding komt vaak voor als gevolg van voedselschaarste en toegangsproblemen. Dit leidt tot groei- en ontwikkelingsproblemen, vooral bij kinderen.
  • Gemeenschappen die onder langdurige belegering in conflictgebieden leven, kunnen ernstig ondervoed raken.
  • Geweld en verlieservaringen kunnen leiden tot posttraumatische stressstoornissen.
  • Leven onder voortdurende dreiging kan bij individuen depressies en andere psychische stoornissen veroorzaken.
  • De behandeling van chronische ziekten zoals diabetes en hypertensie wordt moeilijk door een gebrek aan medicatie.
  • Stroomuitval en infrastructuurproblemen belemmeren het gebruik van vitale medische apparatuur.
  • De toegang tot veilige bevallingen wordt bemoeilijkt, wat leidt tot een toename van moeder- en kindersterfte.

Delen