27 mei 2022

3 nieuwe weeshuizen in Tanzania!

In arme landen is niet alleen voedselhulp, maar elk vorm van humanitaire hulp van groot belang. Hulpverlening van niet-gouvernementele organisaties zijn dan ook niet weg te denken in deze samenlevingen. Wegens financiële gebreken zijn mensen in deze landen afhankelijk van overheidssteun of steun van hulporganisaties. Toegang tot hulpverlening, in de vorm van onderwijs, gezondheid en onderdak, moet voor deze mensen optimaal bewerkstelligd worden, zodat ze daadwerkelijk gebruik kunnen maken van hun rechten.

Weeshuizen zijn belangrijke projecten in arme landen, om weeskinderen in de samenleving op te vangen. Weeskinderen in arme landen verduren namelijk in slechte omstandigheden. Troosteloos verlaten aan de straten, waar allerlei kwaad dreigt, verkeren deze kinderen in groot gevaar.

Volgens cijfers van internationale (hulp)organisaties zijn er wereldwijd meer dan 150-170 miljoen weeskinderen. In verhouding tot de wereldbevolking is dit een zeer groot getal. Deze cijfers tonen niet alleen de ernst van de situatie van weeskinderen aan, maar daarmee ook het belang van weesprojecten die als doel het verbeteren van het leven van deze kinderen hebben. Kindersoldaten, kinderarbeiders, organenmaffia’s en mensen die misbruik maken van kinderen. Dit zijn de gevolgen van kinderen die op straat verlaten zijn en hen leven op deze manier moeten verduren. Daardoor is het belangrijk om weeskinderen te omarmen, zodat de bron van deze problemen uit de weg geholpen kan worden.

Hoe wordt een kind een weeskind?

  • Door ondervoeding sterven jaarlijks miljoenen mensen, zo ook ouders;
  • Door oorlog en bezetting sterven jaarlijks honderden mensen, zo ook ouders;
  • Door natuurrampen sterven jaarlijks honderden mensen, zo ook ouders;
  • Door besmetting sterven jaarlijks honderden mensen, zo ook ouders.

Al met al worden jaarlijks miljoenen families door bovengenoemde redenen getroffen. In veel van deze gevallen zijn kinderen de slachtoffers en moeten het leven als weeskind voortzetten. Een van de belangrijkste projecten van IHH Nederland is het Weesproject. In dit kader hebben we in verschillende landen totaal 4400 weeskinderen die elke maand regelmatig een donatie ontvangen. Bovendien distribueert de organisatie elk jaar aan minstens 15 duizend weeskinderen (feest)kleding. Wederom ontvangen ook elk jaar minstens 5 duizend weeskinderen schooltassen en schoolspullen. Daarnaast heeft de organisatie in 9 landen 18 weeshuisprojecten lopen. 13 van deze weeshuizen zijn afgerond en reeds in gebruik. Van de overige 5 is de bouw in volle gang. Dankzij dit belangrijke project worden honderden weeskinderen in een veilige accommodatie opgevangen en voorzien van basisbehoeften zoals voedsel, kleding en onderwijs.

De organisatie heeft tussen de periode van 26-28 februari 2022 in Tanzania totaal 3 weeshuizen geopend. Twee van deze zijn op het eiland Pemba gebouwd. De laatste is in Zanzibar gebouwd. Per weeshuis is er ruimte voor 64 kinderen. In totaal zullen 192 weeskinderen in een veilige accommodatie leven en dagelijks voorzien worden van voedsel en onderwijs.

Het omarmen en beschermen van weeskinderen is een humanitaire en religieuze taak. De Profeet Mohammed benadrukte het belang van de zorg van weeskinderen als volgt: “Ik en degene die voor een wees zorgt en hem voorziet, zullen zoals dit in het Paradijs zijn”, en hij zette zijn middelvinger en wijsvinger dicht bij elkaar.”

 

Delen