21 Kasım 2021

Sri Lanka Balıkçı Teknesi Yardım Projesi

IHHNL olarak, yoksul ailelere düzenli gelir temin eden projeler yapmaya devam ediyoruz. Bu bağlamda şimdiye kadar Sri Lanka’da 146 adet balıkcı teknesini yoksullara teslim etmiş bulunmaktayız.  Böylece sertifikası ve teknesi ile yoksullar ülke şartlarına göre rahat ortamlarda balıkçılık yapabilecek ve geçimlerine katkı sağlayacaklardır. Yıllık kişi başı gelirin € 2555,- olduğu ülkede, bizim tekne yardımı yaptığımız yoksullar aylık € 450,- ila € 600,- arasında bir gelir elde edecekler ki, ülke şartlarına göre çok önemli bir gelir demektir. Balıkçı teknesi yardımı yaptığımız bir yoksul, artık yoksulluktan kurtulacak ve daha iyi bir yaşam standardına sahip olacaktır.

Bu güzel kalıcı projemizin maliyeti sadece € 325,- gibi küçük bir miktardır. Siz de bu küçük yardım ile Sri Lanka’da bir yoksulu, yoksulluktan kurtarabilirsiniz.

Hollanda IHH olarak, “Yoksula hergün balık vermek yerine balık turmasını öğretmek daha evladır.” atasözünün özüne uygun bir proje gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

————

Sri Lanka, Hindistan’ın güneyinde 21 milyon nüfuslu 65610 km2 yüzölçüme sahip bir ada ülkesi. Çoğunluğu budist olan ülkede % 10 civarında müslüman yaşamaktadır.

2009 yılından bu yana kısmen huzurlu ve güvenli olan ülkede geçtiğimiz Nisan ayında bazı kiliseler ve otellere yapılan bombalı saldırılar sonrası huzur ve güven ortamı bir anda ortadan kalktı. Saldırıları bazı sözde müslüman grupların üstlenmesi bu ülkede azınlıkta olan müslümanlara baskıların artmasına neden oldu.

Sri Lanka,  2905 km uzunluğunda sahile sahip bir ada ülkesidir. Bu ülkede yoksulların hayat şartlarının iyileştirilmesi adına balıkçılık sektörüne yönlendirilmesi çok önemlidir. Ancak yoksullara, ülke standartlarında balık avlayabilecekleri bir tekne ve balıkçılık yapabileceklerine dair sertifikanın temin edilmesi gerekmektedir. Halihazırda Sri Lanka’da 250 bin civarında insan sertifikalı ve  izin belgesiyle balıkçılık yapmakta ve 100 bin civarında insan kaçak yollardan balıkçılık yapmaktadır. Ülkede balıkçılık, 90% yerli halkı için ve 10%  yabancı ülkelere ihracat için yapılmaktadır. Ülkede, 1337 balıkçı köyü bulunmakta ve nüfusun 2.5% oranına tekabül eden  toplam 560 bin civarında insan balıkçılık yapmaktadır. Ülkede bu denli geniş balıkçılık yapılması, büyük bir balıkçılık sektörünün oluşmasına vesile olmuş ve bu sektörde ülkenin toplan nüfusunun 13.5%  oranına tekabul eden  2,7 milyon insan, bu sektörden geçimlerini sağlamaktadır.

Hollanda IHH olarak, 2 yıldan beri Sri Lanka’da yoksulların yaşam şartalarını iyileştirme adına çeşitli projeler yapmakta ve  yoksulların yaşam şartlarını iyileştirme adına kalıcı projelerin çok faydalı olduğuna inanmaktayız. Bundan dolayı Sri Lanka şartlarına uygun yoksullara Balıkçı Teknesi yardım projesini hayata geçirmiş bulunmaktayız. Yasal yollardan izin belgeleri ile avlanma yapmaları için tekne yardımı yaptığımız yoksulların sertifikası Sri Lanka partner kuruluşumuz tarafından devletin resmi makamlarından alınmaktadır.

 

 

Paylaş