19 Aralık 2016

Somali Görme Engelliler Okulu Materyal Yardımı

Somali,  huzurun ve istikrarın bir türlü gelmediği ülke. Uzun yıllar iç savaşın yaşandığı, buna bağlı olarak açlık ve yoksulluğun çok yoğun olduğu bir ülke. Son 20 yıldır ülkede hiç bir yatırım yapılmaktadır. Bu nedenle hiç bir sanayi üretimide yapılamamaktadır. Ülke nüfusunun ekseriyeti geleneksel tarım ve hayvancılıkla geçimlerini sağlamaktadır. Uzun yıllar iç savaşın yaşanmasından dolayı bir çok insan ülke içinde ve dışında mülteci konumunda hayatlarını idame ettirmekteler. Dolayısıyla böyle bir ülkede sağlık yatırımlarının yapılması da mümkün değildir. Hasta olan veya yaralanan insanların bir çoğu hastane ve doktor yüzü görmeden ölüme terkedilmektedir.

Bütün bu kısıtlı imkanlara rağmen son yıllarda başta Türkiye olmak üzere bir kaç ülke Somali’de insani ve kalkınmaya yönelik yardımlar yapmaktalar. Ayrıca yine başta Türkiye kökenli olmak üzere Sivil  yardım kuruluşları da Somali’ye yönelik ciddi yardımlar yapmaktalar. Az da olsa Somali’de artık gülümseyen yüzler görmek mümkün olmaktadır.

İç savaşların ve yoksulluğun yoğun olduğu ülkelerde yaşamak çok zor. Bu ülkelerde engelli olarak yaşamak çok daha zor. Hollanda IHH olarak, düzenli bir şekilde Somali’ye gıda, su, yetim ve eğitim projeleri yapmaktayız. Şimdi ise, çok zor şartlarda çok kısıtlı imkanlarla Somali’de görme engellilere yönelik faaliyetler yapan Al-Nur okuluna, görme engellilerin kullanabileceği bilgisayar programları bağışladık.  Bu programlar, görme engellilerin karanlık dünyalarına yön veren  deniz fenerleri mesabesinde olacaktır.

Toplam € 29.750,- olan proje bütçesini Hollanda IHH, Wilde Ganzen yardım kurumu ve Al-Nor Görme Engelliler okulu olarak ortaklaşa karşılamış bulunmaktayız.

final-report

 

Paylaş